Roșiile sunt foarte consumate mai ales vara. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că roșiile pot fi consumate în orice cantitate.
Potrivit medicului nutriționist, roșiile au un conținut ridicat de apă și nutrienți esențiali, contribuind foarte mult la hidratarea și hrănirea organismului vara.
„Roșiile de vară. Nu știu ce meniu ați avut voi după Paște, dar eu nu mă pot sătura de roșii cu brânză! Roșii din astea moțate românești și caș de oaie un pic sărat… Ca să parafrazez titlul cărții mele, “am mâncat, o fi păcat”? Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară!”
“Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete. Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu. Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară. Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Roșiile se coc și după ce au fost culese. Ele se păstrează la temperatura camerei. Nu este recomandată păstrarea lor la frigider deoarece o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul.
Licopenul din roșii este un compus liposolubil care se absoarbe în prezența grăsimii. Din acest motiv se recomandă să se pună puțin ulei în toate preparatele cu roșii.
Cantitatea de licopen nu diferă semnificativ de la un soi de roșie la altul, nefiind influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Aciditatea din roșie crește absorbția fierului din carne, pește și legume. Din acest motiv tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt preparate pe bază de sos de roșii. Sucul de roșii este o soluție mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă comparativ cu sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, cercetătorii de la Harvard au demonstrat că pericolul de cancer de prostată a scăzut cu 20-35% în cazul celor care consumă 80 de grame de sos tomate pe zi.
De asemenea, un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen. Cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima. „Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Roșia este un aliment polivalent și prietenos cu silueta, care poate fi consumată proaspătă sau gătită, sub formă de salată sau supă, ca băutură sau ingredient în tocănițe, paște și pizza. Profitați de vară, este sezonul roșiilor cu gust românesc, care pot fi consumate fără limită de cantitate. Roșia dă gust și culoare în orice mâncare!”, a mai spus Mihaela Bilic.

Citiți și