Informaţii despre bibliotecă, despre cărţi, recomandări de lectură şi detalii despre evenimente culturale…Nu, nu este o bibliotecară cea care face toate aceste lucruri, ci inteligența artificială, care își face simțită prezența și în bibliotecile din România.
În primul rând vorbim despre Biblioteca „Radu Rosetti” din Onești care deține, din 15 iunie, cel mai avansat Agent Virtual (AV) dedicat unei biblioteci publice din România. Aceasta grație colaborării cu Digital Transformation Council. Agentul virtual poate fi accesat pe site-ul www.bibliotecaonesti.ro, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, tot anul.
„Instalarea unui asistent virtual într-o bibliotecă publică aduce multiple beneficii, sporind accesibilitatea și satisfacția utilizatorilor. Un asistent virtual poate răspunde la întrebări și oferi informații 24/7/365. Asistentul Virtual îi ajută pe utilizatori să obțină răspunsuri rapide la întrebările lor și să acceseze resurse în timpul și în afara programului de funcționare al bibliotecii”, a declarat presei Ionuț Tenie, directorul Direcției Cultură din Onești.
În plus, această bibliotecă dispune de colecții digitale, holograme, ecrane de ultimă generație, proiecții pe pereți, săli de educație digitală pentru copii și seniori, multe spații atractive. Printre dotările noi mai sunt un elevator pentru persoane cu dizabilități, tehnologie VR pentru sala new media a bibliotecii și aparate pentru sterilizarea cărților. Evident, aceasta este o investiție care a beneficiat de fonduri europene.

LibrIA, inteligența artificială în faza de testare
De dată recentă urmează Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, unde a fost lansat LibrIA, un asistent inteligent bazat pe inteligență artificială. Acesta se află în în faza de testare și, vine în întâmpinarea utilizatorilor cu o serie de funcționalități menite să simplifice și să îmbunătățească interacțiunea cu biblioteca.
Noul asistent virtual LibrIA va fi disponibil 24/7, permițând utilizatorilor să acceseze informațiile dorite în orice moment, indiferent de programul bibliotecii. Interfața sa prietenoasă este ușor de utilizat, fiind accesibilă atât de pe site-ul bibliotecii, cât și prin alte platforme digitale.
LibrIA oferă răspunsuri rapide și personalizate la întrebările utilizatorilor, incluzând informații despre programul bibliotecii, disponibilitatea cărților, recomandări de lectură, plus alte detalii cu privire la evenimentele ale instituției. Pe baza preferințelor utilizatorilor, asistentul poate sugera cărți și resurse educaționale de specialitate sau de interes general, adaptându-se nevoilor specifice ale fiecăruia.
Inteligența artificială, folosită pentru a comunica într-un mod facil
Chatbot-ul Libria a fost configurat de aceeași firmă care a atașat chatbot-ul și pe site-ul Primăriei comunei Galicea din județul Vâlcea. Instituție care a devenit astfel prima administrație publică locală din România ce a apelat la inteligența artificială, pentru a comunica într-un mod facil cu cetățenii. „LibrIA poate prezenta informații despre caracteristicile organizației, despre obiectivele organizației și, în general, utilizatorul poate să beneficieze de aceste informații non-stop”, afirmă Alexandru Băiașu, specialist marketing digital.
Cei care se ocupă în mod direct de acest proiect, îi îndeamnă pe utilizatori să-i adreseze cât mai multe întrebări despre cultură, personalități, evenimente. Astfel încât chatbot-ul să se transforme într-un mod cât mai interactiv de relaționare.
Potrivit analiștilor care activează în domeniul noutăților în ceea ce privește AI, este puțin cunoscut faptul că bibliotecile sunt în mod notoriu lente în adoptarea acestor noi tehnologii. Ei așteaptă adesea până când piața este saturată și publicul cere acces și educație înainte de implementare.

Inteligența artificială și implicarea în operațiunile bibliotecii
Potrivit unora dintre analiști, implicarea AI în biblioteci creează provocări unice pentru profesioniștii care lucrează în ele și sunt însărcinați cu satisfacerea nevoilor comunităților lor. Adoptarea lentă nu numai că provoacă o întârziere în serviciu, dar duce și la lacune în formare și alte competențe de bază.
De-a lungul anilor, bibliotecile au răspuns la fluxurile și refluxurile inteligenței artificiale prin implementarea instrumentelor și proceselor pe măsură ce au devenit disponibile pe scară largă. Acest val actual de noi instrumente AI, totuși, lasă bibliotecile și profesioniștii din biblioteci să se lupte să încorporeze schimbări în întreaga instituție.
Unele biblioteci, de exemplu, folosesc deja automatizarea proceselor robotizate (RPA) pentru a efectua sarcini administrative de rutină, cum ar fi migrarea datelor, gestionarea fișierelor, procesarea formularelor și marketingul prin e-mail. Între timp, alții experimentează cu sisteme automate de stocare și recuperare, care folosesc robotica pentru a prelua cărți la cerere din unitățile de stocare în masă. Viitorul inteligenței artificiale în operațiunile bibliotecii constă în ideea unei „Biblioteci inteligente”, care este disponibilă pentru clienți fără a fi personal direct. Totul, de la uși la iluminat, chioșcuri cu autoservire și computere personale va fi controlat de la distanță.
Cu sau fără AI
Iar bibliotecarii se vor implica laolaltă cu asistenții digitali personali, pentru a căuta și a prelua materiale, potrivit aje.com.
Însă totul nu este chiar atât de ușor. La nivel mondial, nu numai în ceea ce privește introducerea ei în biblioteci, inteligența artificială e privită cu reticență. Unii chiar refuză să „lucreze” cu ea. „De obieci, unii dintre oamenii care s-au obișnuit să facă un lucru…așa cum s-au obișnuit, își pot spune că nu vor putea niciodată să conlucreze cu AI. Și dacă ăși spun acest lucru, nu vot putea de fapt niciodată să evolueze și vor da înapoi”, este de părere pdihologul Ofelia Neagu.
Psihologul este de părere că avem nevoie de dorințe ambițioase, pentru a ne face să mergem înainte, dar merită să ni le setăm într-un mod sănătos. Cu sau fără AI.
Și poate nu se putea o încheiere mai bună (sau un „va urma” pe această temă), decât un citat de pe site-ul Bibliotecii Gh. Asachi din Iași: „Astăzi vedem tot mai des știri pe canalele media despre Inteligența artificială. Cum va arăta viitorul? Sau, poate, deja îl trăim? Va reuși Inteligența artificială să preia controlul asupra destinelor oamenilor, așa cum arată multe dintre îngrijorările oamenilor de știință? Sunt multe întrebări cărora le-ați putea găsi răspunsurile potrivite citind cărțile propuse spre lectură pe această temă”.
Citiți și: Reportaj BBC: Viața în cea mai mare bază aeriană NATO din România