Romgaz a obținut o finanțare de o jumătate de miliard de euro de la investitori străini și fonduri de pensii din România. Este este cea mai mare emisiune de obligațiuni lansată de o companie de stat.
Banii vor fi folositi mai ales pentru proiectul „Neptun Deep”, prin care sunt extrase gazele naturale dintr-un zăcământ de mare adâncime din Marea Neagră, după cum notează TVR. Romgaz vrea să obțină 1,5 miliarde de euro prin trei emisiuni de obligațiuni, titluri prin care se angajează să restituie, cu dobândă, banii împrumutați, după o perioadă. La prima sesiune, din 30 septembrie, compania de stat a atras 500 de milioane de euro. Obligatiunile au fost listate încă de luna trecută la bursa din Luxemburg, iar acum sunt tranzactionate și la Bursa de Valori București.
„Interesul investitorilor a fost mare (…) Avem peste 413 milioane de lei subscriși de către fondurile de pensii, în numele a milioane de pensionari și salariați”, a evidențiat Mihai Precup, secretar de stat, Cancelaria primului-ministru.
Scadența împrumutului este în 2029, iar dobânda anuală, de 4,75%. E prima emisiune de obligațiuni a Romgaz si cea mai mare realizată de către o companie de stat românească. Cererea investitorilor pentru obligațiunile companiei a fost de 12 ori mai mare decât oferta. „În principal aceste fonduri vor merge către Nepun Deep, dar și către modernizarea stațiilor de comprimare, procesul de foraj (…) proiectul Caragele”, a spus Răzvan Popescu, director general, Romgaz, în timpul evenimentului de listare a obligaţiunilor companiei din 19 noiembrie.
Proiectul „Neptun Deep” e realizat de Romgaz în parteneriat
Anul viitor ar urma să fie făcute primele foraje în Marea Neagră, în cadrul „Neptun Deep”, cel mai mare proiect de exploatare a gazelor naturale din România. Platforma de foraj a ajuns deja în portul Constanța.
Proiectul „Neptun Deep” e realizat de Romgaz în parteneriat cu o companie privată. Pentru continuarea investitiilor, producătorul de stat vrea să obtina încă un miliard de euro, prin două noi emisiuni de obligațiuni, lansate în 2025 și 2026. Primele livrări de gaze naturale din zăcământul de mare adâncime sunt planificate în 2027. Atunci, România își va dubla producția de gaze naturale și își va consolida poziția de cel mai mare productor de gaze din Uniunea Europeană.
„Având o politică investiţională atât de ridicată, cea mai mare din istoria companiei, şi abordarea noastră trebuie să fie una realistă din punctul de vedere al dividendelor. Trebuie să ne concentrăm în această perioadă investiţională până în 2027, când primul gaz din Neptun Deep va curge. Deci politica de dividende trebuie să fie una responsabilă pentru viitorul companiei şi investiţiile pe care ni le-am asumat“, a mai adăugat, pe larg, directorul general Romgaz.
Citiți și: Romgaz, pe creștere în primul semestru al anului 2024. Producția de hidrocarburi, cu 4,6% mai mare