Preşedintele Klaus Iohannis a salutat eliberarea românului Iulian Gherghuş care a fost răpit în anul 2019 în Burkina Faso. Şeful statului a felicitat instituţiile române pentru eforturile constante în acest demers şi a mulţumit partenerilor externi care au sprijinit autorităţile din România în această acţiune.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, miercuri, referitor la demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituţională – constituită din MAE şi instituţiile competente – în rezolvarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, că acesta a fost eliberat şi se află, la acest moment, în siguranţă, pe teritoriul României.
“Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituţiilor române implicate pentru eforturile permanente şi mulţumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, a scris Klaus Iohannis, miercuri, pe Twitter.
Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) August 9, 2023
Eforturi susținute și negocieri dificile purtate de SIE și diplomația românească pentru eliberarea lui
În 2019, românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.
Între timp, el ajunsese în captivitate la o grupare teroristă din Mali, de unde a fost adus, în sfârșit, acasă. El s-a întors astăzi în România, după eforturi susținute și negocieri dificile purtate de SIE și diplomația românească pentru eliberarea lui.
- Românul a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, după o ambuscadă asupra maşinii de teren pe care o folosea la patrulare.
- Răpirea a fost revendicată de gruparea islamistă Al-Mourabitoun. În iulie 2017, Aripa al-Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, printre care se afla și Iulian Gherguț.
- Românul făcea apel la autoritățile din țară să îl ajute, însă poziția oficială a Statului român a fost că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți. Răpirea românului Iulian Gherguţ în Burkina Faso, este primul act terorist comis pe teritoriul burkinabez.
CITIȚI ȘI:
UPDATE: Cum arată noua reformă a sistemului bugetar (video)