Potrivit unui nou studiu lansat marți în România, doar 39% dintre românii chestionați sunt mulțumiți de modul în care sistemul public de sănătate îi deservește. Studiul STADA Health Report 2024, care analizează datele a peste 46.000 de respondenți din 23 de țări, scoate în evidență provocările și satisfacțiile cetățenilor europeni în ceea ce privește sistemele de sănătate.
Românii, nemulțumiți de serviciile oferite de sistemul de sănătate
Raportul arată că sistemele publice de sănătate din Europa se confruntă cu o nemulțumire în creștere a cetățenilor în privința serviciilor oferite. Pentru al patrulea an consecutiv, satisfacția cetățenilor europeni față de sistemele de sănătate a scăzut, ajungând la aproximativ 56%.
În România, satisfacția cetățenilor se menține la nivelul din 2023, fiind chiar mai scăzută decât media europeană.
Accesul dificil la consultații și lipsa prevenției
În acest context, România ocupă poziția 17 din cele 23 de țări evaluate, notează Agerpres. Motivele principale ale nemulțumirii includ accesul dificil la consultații medicale, standardul scăzut al serviciilor, deficitul de personal și neîncrederea în factorii de decizie din sectorul sănătății. În plus, 37% dintre respondenții români indică lipsa accesului la servicii medicale de prevenție drept un factor semnificativ al nemulțumirii.
Încrederea în medicina tradițională
Pe de altă parte, există și motive de satisfacție. 53% dintre românii chestionați sunt mulțumiți de disponibilitatea cadrelor medicale de a le oferi sfaturi și îngrijiri. Românii au, de asemenea, o încredere mai mare în medicina tradițională decât restul europenilor, cu 87% declarându-se încrezători în medicina convențională, comparativ cu 69% la nivel european.
Printre cei mai fericiți europeni
Studiul relevă că românii sunt printre cei mai fericiți cetățeni chestionați, ocupând locul 10 din 23, cu 68% declarând că sunt “destul de” sau “foarte fericiți”. În ceea ce privește sănătatea mintală, românii sunt cei mai mulțumiți dintre toți respondenții, 85% considerând că au o sănătate mintală optimă.
Singurătatea, problema generației tinere
Cu toate acestea, sentimentul de singurătate devine tot mai prezent, în special în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 34 de ani. Deși media generală arată că românii resimt mai puțin acest sentiment (48%), proporția este similară cu cea europeană (63%) în rândul tinerilor.
Ce ar schimba românii în sistemul de sănătate
Pentru a îmbunătăți încrederea în sistemul de sănătate, studiul sugerează că 62% dintre români consideră necesară asigurarea că persoanele care ajung în poziții de decizie au expertiză în domeniul sănătății. De asemenea, extinderea sferei de responsabilitate a farmaciștilor pentru a sprijini medicii este o altă măsură indicată de respondenți.