Conform Eurostat, în clasamentul competențelor digitale, românii sunt codașii Europei. În 2023, un procent de doar 28% din cetățenii României aveau un nivel de bază al educației digitale.
Anul trecut, un procent de 55% dintre cetățenii Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani posedau cel puțin competențe digitale generale de bază. Diferențele între statele membre ale UE au fost notabile, cu rate ce au variat între 83% în Țările de Jos și 28% în România, aceasta din urmă ocupând ultimul loc în clasamentul european, conform datelor Eurostat.

Românii, codașii Europei în clasamentul competențelor digitale
Procentul de persoane cu cel puțin competențe digitale de bază în funcție de nivelul de educație, în anul 2023, între persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, evidențiază impactul educației formale asupra acestor competențe.
Disparitatea în ceea ce privește competențele digitale de bază între cei cu un nivel înalt de educație (80%) și cei fără educație formală sau cu un nivel scăzut de educație formală (34%) în UE a fost de 46 de puncte procentuale (pp).
Cel mai mare decalaj s-a înregistrat în Portugalia (66 pp), Grecia (63 pp) și Malta (59 pp), în timp ce decalajele cele mai mici au fost înregistrate în Estonia (12 pp), Finlanda (14 pp) și Lituania (22 pp).

Seniorii se descurcă mai greu în mediul digital
De asemenea, s-au constatat competențe digitale mai scăzute în rândul grupelor de vârstă mai înaintate, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. De exemplu, în grupa de vârstă 65-74 de ani, procentul bărbaților cu cel puțin competențe digitale de bază a fost mai mare de jumătate în comparație cu cel al persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (69% față de 34%).
Discrepanțele au fost și mai mari în rândul femeilor din diferitele grupe de vârstă: 71% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani dețineau cel puțin competențe digitale de bază, în timp ce doar 25% dintre cele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani le aveau.
În grupele de vârstă 16-24, 25-34 și 35-44 de ani, procentual, mai multe femei aveau cel puțin competențe digitale de bază decât bărbații corespondenți.
La persoanele cu vârsta de 45 de ani sau mai mult, situația s-a inversat, iar procentele au fost mai mari în rândul bărbaților – diferența de gen crescând în grupele de vârstă mai înaintate.