Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărâre referitoare la dreptul de vot al alegătorilor cu domiciliul în străinătate care s-au mutat în ţară începând cu 11 aprilie 2024, stabilind că aceştia nu îşi pot exprima votul la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an.
Cum votează cei care s-au mutat înainte de 11 aprilie 2024
Potrivit deciziei BEC, alegătorii cu domiciliul în străinătate care s-au mutat în ţară înainte de 11 aprilie 2024, dar nu sunt înscrişi în lista electorală permanentă, pot vota la secţia corespunzătoare zonei unde îşi au noua reşedinţă, fiind adăugaţi ulterior în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.
De asemenea, hotărârea permite alegătorilor cu domiciliul în ţară care s-au mutat în altă unitate administrativ-teritorială înainte de 11 aprilie 2024 să voteze la secţia de votare corespunzătoare noii lor reşedinţe, fiind adăugaţi în lista electorală suplimentară pentru alegerile locale 2024.
Românii care nu pot vota la alegerile locale 2024
Cei care îşi exprimă votul în această situaţie sunt eliminaţi din lista electorală permanentă existentă în secţia de votare din localitatea în care îşi aveau domiciliul, la cererea preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, transmisă prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Unde pot vota cei care s-au mutat după 11 aprilie 2024
De asemenea, alegătorii cu domiciliul în ţară care s-au mutat în ţară începând cu 11 aprilie 2024 pot vota doar în localitatea unde îşi au domiciliul.
Conform hotărârii BEC, actul de identitate este suficient pentru a dovedi identitatea, cetăţenia şi adresa de domiciliu sau de reşedinţă, iar dovada reşedinţei poate fi şi o menţiune pe un document care însoţeşte cartea de identitate.
Această decizie se bazează pe aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii nr. 115/2015 privind alegerile autorităţilor administraţiei publice locale, transmite Agerpres.