Romanian Creative Week începe pe 15 mai la Iași. Acesta este considerat cel mai important eveniment al industriilor creative din Uniunea Europeană.
Cea de-a patra ediţie a Romanian Creative Week (RCW), care se va desfăşura la Iaşi până pe 26 mai, reuneşte peste 1.000 de artişti români şi străini, 200 de evenimente, 350 de voluntari, zeci de expoziţii, festivaluri de film, de teatru şi de dans, trei zile de show-uri de modă, dar şi spectacole de arte vizuale, concerte, conferinţe şi workshop-uri.
În cadrul evenimentului are loc și Săptămâna Modei Românești, cu o tradiție de un sfert de secol. „Se desfășoară până pe 26 mai în numai puțin de 50 de locații. Cuprinde peste 200 de evenimente din care fac parte peste 1000 de artiști. Încă lucrăm la program și-i tot adăugăm evenimente în fiecare zi. Anul acesta avem două industrii creative în plus: teatru și literatură”, a explicat Cătălin Alionte, director executiv al evenimentului.
Ieșenii și turiștii sunt invitați să se îmbrace elegant și să participe la evenimentele de stradă, despre care organizatorii spun că pun România pe harta culturală și artistică europeană.

Ieșenii, așteptați pe covorul roșu la Romanian Creative Week
“Romanian Creative Week a devenit o platformă de accelerare pentru tinerii din industriile creative. Un loc de intersecţie şi de întâlnire între diverse zone creative, un motiv de bucurie pentru iubitorii de creativitate şi o motivaţie de a deveni şi mai inspirat în viitor. Iaşul începe să culeagă roadele deschiderii şi încrederii pe care o acordă tinerilor acestei ţări. E locul de plecare pe drumul provocator al creativităţii, pentru mii de tineri. Ne bucurăm să îi primim în oraşul nostru, să îi descoperim şi să îi susţinem. În acest an, nu mai puţin de 60% dintre artiştii RCW sunt tineri aflaţi la început de carieră”, a declarat Irina Schrotter, preşedintele Federaţiei Patronatelor Industriilor Creative din România, organizatorul RCW.
„Puteți găsi, de exemplu, începând din Grădinile Palas, Palatul Culturii cu toate activările pe care le avem acolo. La Palatul Culturii puteți vedea un număr de expoziții, instalații. Pe Ștefan cel Mare veți vedea o instalație semnată de Dragoș Buhagiar, Andrei Cozal și Arhitect Andrei Bodnar.
Un loc în care toți ieșenii, dar nu numai, toți cei care sunt în Iași sunt invitați să se îmbrace frumos, să vină să facă fotografii, să le posteze cu hashtag pe rețelele de socializare. Vor urma și premii pentru cei mai inspirați. Să vedem cât de eleganți se gândesc ieșenii că trebuie să fie pe un covor roșu”, a spus Irina Schrotter, președinta Federației partronatelor din Industriile Creative.
Irina Păcurariu, vicepreședintă a Federației Industriilor Creative, a prezentat alte acțiuni inedite. A explicat cum este promovată ia românească, pictată de Matisse și devenită astfel celebră în toată lumea.

„Comunitatea oricui care simte că poate să țină în mână un ac”
„Începem să coasem la Iași, țineți-vă bine, o ie. În noul terminal al Aeroportului din Iași în zona în care se așteaptă să-ți iei zborul – poți foarte ușor să devii parte dintr-o nouă comunitate a oamenilor, a românilor, a oricui care simte că poate să țină în mână un ac. Și acolo o să ne amintim faptul că ia a plecat din România și a găsit-o Matisse s-o picteze și s-a transfomat în La Blouse roumaine datorită unui ieșean – este vorba despre Theodor Pallady.
Theodor Pallady este un pictor ieșean, a plecat în perioada în care a trăit la Paris, a devenit foarte bun prieten cu Matisse. El i-a dus primele ii”, a explicat Irina Păcurariu, vicepreședintă a Federației Industriilor Creative, potrivit Radio Europa FM.
Detalii despre Romanian Creative Week pot fi obţinute pe aplicaţia RCW, pe site-ul www.romaniancreativeweek.ro, precum şi pe paginile evenimentului de pe Instagram, Facebook, YouTube şi TikTok.
Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.
Citiți și: Bucharest Fashion Week 2024: Eveniment internațional de modă în România