Un memorandum privind transformarea României într-un hub regional pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost aprobat de Guvern.
Astfel se dorește ca România să devină hub regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, asigurând o platformă eficientă pentru extinderea operaţiunilor BERD în Europa de Est (Bulgaria, Grecia şi, după caz, Republica Moldova) şi consolidarea rolului strategic al ţării noastre în promovarea stabilităţii economice regionale.
“Angajamentul României faţă de obiectivele de dezvoltare durabilă o face partener potrivit pentru BERD, care prioritizează tranziţia ecologică şi sustenabilitatea economică. Prin stabilirea unui hub în România, BERD ar putea accelera implementarea iniţiativelor de sustenabilitate în regiune, promovând energii regenerabile, eficienţa energetică şi proiecte de infrastructură verde. România a devenit membru BERD în 1991, această instituţie financiară investind atât în sectorul privat, cât şi în cel public, în domenii precum energie, transport, infrastructură municipală, instituţii financiare”, se arată în comunicat.
România depăşeşte Polonia la anumite criterii, iar despre acest lucru nu se vorbeşte în ţară, a declarat, directorul pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Victoria Zinchuk, menţionând că sunt mulţi investitori care analizează România.
“Văd cu siguranţă o schimbare în ceea ce priveşte realizarea a ceea ce România poate oferi. Şi apoi, când privim cifrele, când analizăm cu adevărat cifrele, cum ţara recuperează decalaje acum în termeni de convergenţă, şi când facem comparaţii cu unele dintre ţările UE, sunt foarte surprinsă, pentru că acum lucrăm la o nouă strategie de ţară şi avem un nou diagnostic al ţării care va fi disponibil publicului în curând. Îi întreb pe economiştii noştri: comparaţi România aici cu Cehia, Slovacia, Slovenia, dar ce ziceţi de Polonia? Deci, de fapt, văd că România depăşeşte Polonia la anumite criterii, iar acest lucru este ceva despre care nu vorbim cu adevărat aici, în România. Spunem că România este o a doua Polonie, dar nu ne concentrăm pe faptul că sunt foarte mulţi investitori care vin, care se uită la România, dar poate nu sunt încă pregătiţi să investească. Desigur, faptul că ne aflăm într-un ciclu electoral este o situaţie naturală în care oamenii pot fi puţin mai reticenţi, desigur, predictibilitatea rămâne o problemă, impozitarea este puţin probabil să revină la nivelurile de acum câţiva ani, dar, în acelaşi timp, investiţiile guvernamentale de acum în infrastructură şi în sectorul transporturilor sunt destul de sigură că, în următorii câţiva ani, vor începe să dea rezultate”, a declarat Victoria Zinchuk.