România este țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în alte state ale UE, iar acest lucru afectează piața muncii de la noi. Concluzia a fost enunțată în cel mai recent raport al BNR (Banca Națională a României). Raportorii instituției bancare centrale a făcut referire la numărul tot mai mare de români care preferă să trăiască în alte state UE, acest fapt afectând serios piața muncii din țară.
„România este statul membru UE cu cel mai mare număr de persoane care locuiesc în alte țări UE (aproximativ 3,2 milioane, dintre care 34% în Italia), 76% dintre emigranți reprezentând forță de muncă activă (15-64 ani). În acest context, recrutarea de forță de muncă adecvat pregătită reprezintă una dintre cele mai presante probleme pentru firmele autohtone, 4 din 5 angajatori raportând dificultate în găsirea de personal calificat”, se arată în raportul BNR la care am făcut referire. Nu este prima oară când rapoartele BNR prezintă fenomenul emigrației ca pe un factor destabilizator al pieței muncii din România.
România, țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în alte state ale UE. Soluție pentru piața muncii
Statisticile nu arată deloc bine pentru România. 4 milioane de români au emigrat în cei peste 34 de ani trecuți de la Revoluția din 1989. Și vorbim de date oficiale. În realitate, numărul românilor stabiliți în alte state ale lumii se ridică la peste 7, chiar 8 milioane, fapt ce amenință serios cu instabilitatea piața muncii din România. Autorii raportului BNR consideră că o posibilă rezolvare a lipsei acute de forță de muncă de la noi ar prelungirea vieții active. „O soluție ar putea fi reprezentată de încurajarea și crearea premiselor pentru ca persoanele apte pentru muncă, dar care au împlinit vârsta de pensionare, să rămână în activitate”, se arată în Raportul privind stabilitatea. Emigrarea specialiștilor români în străinătate este una din marile probleme nu doar sociale ci și economice de care țara noastră se lovește. Anual, zeci de mii români aleg să plece definitiv din țară, peste jumătate dintre ei fiind tineri cu vârste între 20 și 40 de ani.
România, țara cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în alte state ale UE, pierde 50.000 de dolari pentru fiecare emigrant în parte
Când vine vorba despre pierderi financiare de pe urma exodului populației românești pe alte meleaguri, cifrele raportului BNR sunt descurajante. „Din punct de vedere financiar, pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari/ persoană. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare, bani care nu pot fi recuperați de societatea românească. Paradoxal, la nivel guvernamental, nu se acordă nicio importanță acestui subiect, fiind în general dezbătut ca parte a problemei deficitului de forță de muncă”, se mai arată în documentul citat.