România sub semnul sărăciei. Studiul groazei: peste 250.000 de copii din mediul rural se culcă flămânzi în fiecare seară. Mai bine de un sfert de million dintre copiii României se vede nevoit să suporte consecințele faptului că părinții acestor, în fond, pui de om, care nu au apucat să afle cu ce se mănâncă viața și cum trebuie ea trăită, sunt săraci lipiți pământului. În cazul lor – al acelor năpăstuiți de soartă, care nu au cunoscut niciodată efectul benefic al belșugului -, vorbim despre lipsa cu desăvârșire a oricărei norme europene de conviețuire la standarde normale.
România sub semnul sărăciei. Studiul groazei: peste 250.000 de copii din mediul rural se culcă flămânzi în fiecare seară. Viața multora dintre copiii din mediul rural este, potrivit unui studiu recent, întocmit de World Vision România, trăită pe muchie de cuțit. Sunt mai mult goi decât îmbrăcați, lihniți de foame, hărțuiți în școala pe care ajung să o abandoneze prematur – la vârste când instruirea în școală este absolut necesară. În plus, ca un corolar al tuturor acestori inconveniente viețașe, se culcă flâmânzi aproape în fiecare seară.
Obosiți pentru că trebuie să muncească în gospodărie
În satele din România, mai bine de 250.000 de copii trăiesc în sărăcie lucie. Este concluzia unui studiu întocmit la finele acestui an de către World Vision România. Ceea ce este revoltător de-a dreptul este că lipsa banilor îi face pe mulți dintre ei să abandoneze școala, potrivit digi24.ro. „14% dintre copiii de la sate nu se spală în fiecare săptămână. De asemenea, cei de peste 8 ani au declarat că sunt obosiți pentru că trebuie să muncească în gospodărie, înainte sau după școală”, se mai arată în studiul la care am făcut referire.
Violența în familie și bullyingul, aspecte omni-prezente în viața de zi cu zi a peste 250.000 de copii din mediul rural
Statistica e alarmantă și când vine vorba de violența în familie. Doi din 10 părinți din mediul rural consideră bătaia ca fiind parte indispensabilă din educația copiiilor. Bullying-ul este și el prezent în viața acestor copii, care sunt adeseori insultați și batjocoriți în instituțiile de învățământ pe care le urmează. „Un indicator care ne îngrijorează, anul acesta, este dorința copiilor de a continua școala și faptul că părintii susțin, în proportie de 60%, că nu își vor permite să îi treacă pe copii dintr-un ciclu în altul, respeciv de la gimnaziu la liceu”, spune Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România, citată de digi24.r0. Studiul World Vision Romania a fost făcut în 70 de sate, în perioada august-septembrie 2024. În cadrul sondajului au chestionați copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani.
CITEȘTE ȘI: Românii rămân cei mai săraci europeni. Datele Eurostat despre riscul de sărăcie şi excluziune socială