România se vede pe cer, mai precis spus un oraș din țara noastră are peste 30 de stele de pe cer care îi poartă numele: Bârlad! Numărul lor este în creștere, iar povestea descoperirii lor arată până unde poate duce pasiunea unei profesii: până la Univers și dincolo…
Astronomii din Bârlad au descoperit, confirmat și publicat 30 de stele variabile noi în perioada iulie 2023 – mai 2024. Toate aceste stele vor purta numele orașului Bârlad, mărind numărul total la 32. La fel ca descoperirile anterioare, Bârlad V1 și Bârlad V2, noile stele descoperite vor purta numele Bârlad pentru a reflecta legătura cu orașul Bârlad, orașul din care au fost descoperite.

“Detaliile legate de aceste tipuri de variabile și alte informații suplimentare sunt publicate pe site-ul AstroBârlad. Rezultatele prezentate sunt rodul muncii intense din ultimul an pe un segment relativ nou de cercetare pentru instituția noastră, și anume fotometria, care studiază fluxul de lumină al astrelor din spațiul cosmic”, a spus Ciprian Vîntdevară.
Ciprian Vîntdevară estimează că numărul stelelor care vor purta numele Bârlad va continua să crească, având în vedere că procesul de cercetare și confirmare este încă în desfășurare, cu cel puțin 30-40 de noi stele variabile în analiză, potrivit vremeanoua.ro.
„Detaliile legate de aceste tipuri de variabile, dar si alte informatii suplimentare sunt publicate pe site-ul AstroBârlad. Rezultatele prezentate sunt rodul muncii intense din ultimul an pe un segment oarecum nou de cercetare pentru institutia noastrã si anume fotometria: o ramurã a astronomiei care se ocupã cu studiul fluxului de luminã a astrilor din spatiul cosmic. Provocarea cea mai mare a fost conceperea unui soft care sã analizeze simultan si automat un numãr foarte mare de stele din câmpul de observatie si în acelasi timp sã fie compatibil cu formatul imaginilor si cu caracteristicile telescopului.

Dincolo de cerul înstelat
Mai mult decât atât, programul accesează automat o bazã de date online, de la telescoapele spatiale, cum ar fi Gaia si TESS, facilitând în acest mod confirmarea si validarea noilor variabile descoperite. Toate aceste rezultate au fost construite în timp prin diferite achizitii atât din bugetul institutiei noastre, cât si din sponsorizãri private, cum ar fi compania S.C. Safir S.R.L. care a donat în anul 2022 telescopul Newton de 250 mm, folosit intens la ultimele descoperiri”, a mai spus Ciprian Vîntdevară.
În anul 2020, Ciprian Vîntdevară a devenit autorul unei fotografii spectaculoase, făcută pe cerul României: „Cap de Maimuță”! NGC 2174 sau „Cap de Maimuţă” este o nebuloasă de emisie, situată la aproximativ 6400 ani lumină distanţă, în dreptul constelaţiei Orion de pe cerul de iarnă. Este o regiune bogată în hidrogen ionizat, locul unde se formează noi stele, posibil şi planete. Imaginea astrală rară, inedită și spectaculoasă a fost realizată în noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2020, de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Observatorul Astronomic face parte din Secţia Astronomie a Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Este amplasat în unul din sediile instituţiei, pe strada Republicii nr. 235 (fosta Bancă Agricolă). A fost iniţial deschis în anul 2006 ca punct de observaţii astronomice, după ce conducerea muzeului a achiziţionat din resurse proprii un telescop Meade LX 200, cu diametrul oglinzii principale de 250 mm.
A urmat perioada (2008 – 2010), când vizitarea la observator era limitată şi se organiza în condiţii dificile, datorită lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, Observatorul Astronomic şi-a deschis larg porţile spre vizitare, atât cu ocazia unor fenomene sau evenimente astronomice, cât şi observaţii astronomice săptămânale cu publicul şi clubul de astronomie.
Prima stea descoperită de Vîntdevară
Din ianuarie 2020, o stea dintre cele peste 400 de miliarde de stele ale universului cunoscut poartă numele oraşului Bârlad. Cel care a descoperit steaua şi s-a ocupat de înregistrarea ei pe Pământ, la Asociaţia Americană pentru Observarea Stelelor Variabile, este astronomul Ciprian Vîntdevară. E gălăţean de origine, dar s-a stabilit în Bârlad din 2009.
Prima stea descoperită de astronomul român a primit numele Bârlad V1 și este în galaxia noastră, la doar 4.000 de ani lumină de Pământ. În 2023 s-a mai întâmplat ceva…„În noaptea de 8-9 iunie am avut o surpriză plăcută. Am observat o novă, am presupus că este o novă în Adromeda. Confirmarea a venit tot din partea unor astronomi amatori, unul din Ungaria și altul din China. Am constatat că e o novă rapidă, pentru că s-a stins foarte repede. Din experiență știu că novele rapide durează două săptămâni, aceasta descoperită de noi a durat trei zile”.
Și astfel a ajuns steaua să poarte numele Bârlad V2. „Având în vedere că în România nu s-au realizat multe descoperiri, e o onoare și o șansă, chiar dacă nu avem un laborator performant cum au cei de afară, uitați că putem face lucruri frumoase cu un telescop mic, din orașe mai micuțe, cum e Bârladul”, declara anul trecut astronomul.
Dată fiind distanța cosmică dintre noi și steaua Bârlad V2, astronomul a observat, de fapt, trecutul îndepărtat al corpului ceresc.
30 de stele pe cer se numesc Bîrlad/Monitorul de VasluiCitiți și: De la mâna a doua, la cinci stele: Cum au ajuns hainele second hand salvatoarele planetei. Ce spun experții