Dacă nu știați, aplicația România sălbatică constituie cel mai complet ghid despre natura țării noastre, care poate fi descărcat și folosit pe telefon și tabletă. Feedback-ul din ultima vreme al aplicației i-a îndemnat pe creatori să o dezvolte.
Aplicația are un design interesant și mai multe funcționalități, informații și fotografii spectaculoase. Este o aplicație oferită de BCR și e dezvoltată de Solstys Labs Brașov. Poate fi descărcată și folosită gratuit în mod integral. ontents
Utilizatorii pot descoperi natura României structurată pe regiuni (Munții Carpați, pădurile virgine, Dunărea și Delta, Marea Neagră), pot urmări calendarul naturii în care se regăsesc cele mai interesante evenimente petrecute în natură (cum ar fi rotitul cocoșului de munte sau migrația păsărilor), pot învăța despre parcurile naționale și naturale ale României precum și despre alte arii naturale protejate și pot primi sfaturi și recomandări despre zone specifice în care întâlnesc anumite specii de animale sau plante.
În plus, aplicația include accesul la numeroase fotografii spectaculoase cu peisaje, faună sau floră, realizate de membrii Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România).
Relația cu natura
„Nevoia unei astfel de aplicații care să trezească curiozitatea celor mici și mari să descopere frumusețile tării noastre este evidentă. Acest lucru vine mai ales în contextul în care avem puterea de a schimba relația noastră cu natura și modul în care o conservăm”, declara Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare, BCR. Utilizatorii aplicației pot descoperi natura României structurată pe regiuni sau pot învăța despre parcurile naționale și naturale ale României.
„Acest nou modul completează perfect structura informativă a aplicației și sunt ferm convins că animalele noastre animate sunt suficient de captivante pentru a determina copiii să parcurgă toate nivelurile din joc. Acest quiz va pune la încercare pe toată lumea, copii și adulți deopotrivă”, spune Dan Dinu, inițiatorul proiectului România Sălbatică.
„Protejăm și iubim doar ceea ce cunoaștem”, mărturisește Matei Truța, unul dintre fondatorii Asociației România Sălbatică și unul dintre producătorii documentarului care deschide pofta pentru a afla mai multe despre biodiversitatea extraordinară a țării.
Nu demult, Truța a spuns povestea lui și cum a ajuns România Sălbatică de la fotografie la film, de la expoziții la festivaluri și cea mai complexă aplicație. Care oferă o incursiune fascinantă în România.
„Aventura a început pentru mine cu filmul România neîmblânzită de a cărui lansare în cinema m-am ocupat în 2018. Film care a rămas în continuare cel mai vizionat film documentar românesc în cinematografe al tuturor timpurilor. Aș fi zis la vremea respectivă capitol încheiat pentru mine. Pe final de 2020, însă, mi s-a propus să rulăm la TIFF trailerul pentru un film intitulat România Sălbatică, fapt care recunosc că m-a bulversat. Intrigat și ușor revoltat am vrut să stau de vorbă cu autorul. Și cu ocazia asta l-am întâlnit pe Dan Dinu cu al lui optimism contagios. Și am înțeles că la proiectul România Sălbatică se lucra în mod independent de 7 ani în momentul în care filmul anterior fusese lansat”, a mărturisit el.
România sălbatică – proiect sută la sută independent
„Am înțeles că era vorba despre un proiect în desfășurare, 100% independent, 100% filmat în România, documentat atent și etic, cu sprijinul administrației parcurilor naționale și naturale din România, precum și a comunității științifice și experților pasionați de conservarea naturii. Era cel mai amplu proiect documentar dedicat naturii din România. M-au cucerit și Dan și proiectul. Am decis repede că vreau să fiu producătorul acestui film și m-am implicat pentru a îl duce la bun sfârșit cu standarde înalte de calitate și pentru a îi asigura o promovare și o întâlnire cu publicul pe măsura valorii proiectului.
Am descoperit pe parcurs că împărtășesc, alături de echipa proiectului, atât dragostea pentru natură, cât și idealismul de a crede că o lume mai bună este posibilă, așa că în 2022 am decis alături de ei să înființez Asociația România Sălbatică, prin care să ducem totul mai departe prin noi proiecte care să sprijine conservarea naturii”, mai adăuga Truța.
„Aplicația mobilă este pur și simplu încă o extensie a proiectului România Sălbatică. Provocările au constat în găsirea partenerilor potriviți, de la finanțatori la dezvoltatori, dar lucrurile se leagă mai frumos atunci când ai aproape o echipă care îți împărtășește viziunea. A fost un proces de încercare și de învățare. De adaptare a ceea ce ne-am imaginat noi că ar putea fi aplicația, fără să fi avut experiență directă în domeniu, la ceea ce presupune tehnic și logistic. Suntem mulțumiți de rezultatul final și se pare că nu doar noi, ci și utilizatorii. Ceea ce ne bucură!”, conchide el.
„Obiectivul Asociației România Sălbatică cu totul este acela de a trezi curiozitatea oamenilor pentru natură și pentru protejarea ei. Mai cred și că protejăm și iubim doar ceea ce cunoaștem. Iar sensul acestei apropieri, invitația de a învăța despre lumea naturală, este o modalitate de înțelege că noi cu toții suntem parte din natură și că protejarea acesteia înseamnă și protejarea a însăși umanității. Albumul, filmele, festivalul și aplicația nu sunt decât mijloace de a transmite același mesaj pentru noi”, mai adaugă. Pentru 2024 s-au pregătit pentru ediția a doua LYNX Festival unde „ne propunem să facem pași echilibrați către o creștere organică și să oferim publicului nostru experiența memorabilă a proiecțiilor open-air și sperăm să facem un update pentru aplicația mobilă care să cuprindă toate ideile pe care le avem despre cum putem extinde și îmbunătăți experiența utilizatorului”.