Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat angajamentul alianței de a apăra toți membrii săi, cu un accent special pe statele de pe flancul estic, în contextul conflictului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Declarația a fost făcută la Riga, în cadrul unei întâlniri cu președintele leton Edgars Rinkevics.
România, Polonia și țările baltice vor fi apărate de NATO
„NATO are forțele, resursele, capacitățile și voința politică de a apăra toți aliații,” a subliniat Stoltenberg. Evenimentul a avut loc în cadrul reuniunii grupului București 9 (B9), din care face parte și România, alături de Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria. La întâlnire au participat și premierul suedez Ulf Kristersson și președintele finlandez Alexander Stubb, în pregătirea summitului NATO din iulie, de la Washington.
Gazda reuniunii, președintele leton Edgars Rinkevics, a descris summitul B9 ca fiind „o platformă simbolică și foarte practică pentru coordonarea pozițiilor noastre privind întărirea alianței, a securității regionale și a sprijinului nostru pentru Ucraina”.
Ungaria păstrează legături strânse cu Rusia
Membrii B9, cu excepția Ungariei, susțin ferm Ucraina împotriva agresiunii ruse. Budapesta, care menține legături strânse cu Moscova, a fost reprezentată la Riga doar de ambasadorul său în Letonia; la același nivel a participat și Slovacia.
Președintele Poloniei: „Suntem uniți în NATO”
Președintele polonez Andrzej Duda a minimizat absența unui reprezentant de rang înalt al Ungariei, afirmând: „Suntem uniți în NATO și sunt absolut sigur că suntem uniți și în privința securității în Europa de Est”.
Ungaria riscă excluderea din B9
Alți lideri au exprimat opinii similare despre Ungaria. Financial Times, potrivit DPA, menționează că Ungaria ar putea fi amenințată cu excluderea din B9, grup fondat la inițiativa Poloniei și a României, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.
Pentru România, participarea activă în cadrul B9 și angajamentul față de securitatea regională și euroatlantică reprezintă elemente esențiale în contextul geopolitic actual. Reuniunea de la Riga subliniază importanța coordonării și solidarității între statele de pe flancul estic al NATO, în fața provocărilor de securitate generate de acțiunile Rusiei, notează Agerpres.