România a înregistrat o înfrângere dureroasă pe teren propriu la handbal, scor 27-28, în fața Poloniei, în al doilea meci al preliminariilor pentru Campionatul European din 2026. În ciuda unui final tensionat, echipa națională de handbal a României a plătit prețul unei prime reprize slabe și rămâne fără puncte după primele două etape.
După un debut nesatisfăcător în Portugalia, unde România a pierdut cu 27-34, meciul de la Buzău părea o șansă de redresare, mai ales că Polonia înregistrase un egal surprinzător împotriva Israelului. Din păcate, echipa pregătită de George Buricea a început slab, iar polonezii au marcat primele patru goluri. Românii au redus diferența la 5-7, însă o serie de erori au permis oaspeților să se distanțeze rapid, ajungând chiar la 8 goluri diferență, scor 6-14.
La pauză, scorul arăta 8-14 în favoarea Poloniei, iar speranțele de revenire păreau slabe. Totuși, România a arătat o față complet diferită în repriza secundă. Tricolorii au recuperat gol după gol, iar cu 15 minute înainte de final, tabela arăta 24-24, sugerând o revenire spectaculoasă pentru tricolori. Din păcate, finalul a aparținut Poloniei, care a reușit un parțial de 4-1, decisiv pentru soarta meciului. România a fost aproape de egalare în ultimele secunde, dar nu a reușit să recupereze mingea și meciul s-a încheiat 27-28.

Cei mai buni marcatori și situația din grupă
Tudor Botea a fost cel mai bun marcator pentru România, cu 8 goluri, în timp ce Polonia a fost susținută în ofensivă de Damian Przytula și Arkadiusz Moryto, cu câte 6 goluri fiecare. Alți jucători români care au înscris mai mult de două goluri sunt Alexandru Andrei (4), Cristian Ilie (3), Cosmin Grigoraș (3) și Călin Dedu (3).
În urma acestui rezultat, România rămâne cu 0 puncte și este pe ultimul loc în grupă. Portugalia conduce grupa cu 4 puncte, iar Polonia urcă pe locul doi. Pentru a mai spera la calificare, România va trebui să câștige ambele meciuri împotriva Israelului și să obțină măcar o victorie în deplasare cu Polonia sau pe teren propriu împotriva Portugaliei.
Primele două clasate din grupă se vor califica direct la turneul final din 2026, care se va desfășura în Danemarca, Norvegia și Suedia, în timp ce cele mai bune patru echipe de pe locurile 3 din cele 8 grupe preliminare vor avea și ele o șansă de a ajunge la Campionatul European. România va reveni pe teren în 2025, fiind obligată să aducă îmbunătățiri semnificative pentru a mai rămâne în cursa calificărilor.