În următorii doi ani, aproximativ trei sferturi dintre companiile din România vor folosi tehnologii de tip „cloud”. Acestea vor fi folosite pentru mai multe departamente ori pentru anumite procese, transmite Agerpres.
Raportulul „Cloud Business Survey”, întocmit de PwC Europa Centrală şi de Est (ECE), arată că, la nivel naţional, doar 12% dintre respondenţi au declarat că au toate activităţile în „cloud” (all-in on „cloud”). Acest procent depășește media de 8% înregistrată în ECE.
În acelaşi timp, mai mult de o treime dintre companii (38%) îşi propun să treacă toate operaţiunile în „cloud” în următorii doi ani. De asemenea, 43% vor să mute jumătate sau chiar mai mult dintre operaţiuni.
42,9% dintre companiile din România vor să se modernizeze
Potrivit sursei citate, modernizarea reprezintă principalul motiv pentru utilizarea cloud pentru 42,9% dintre companiile din România. Totodată, aproape jumătate dintre organizaţiile din ECE (49%) folosesc această tehnologie.
Raportul PwC arată că, în următorul an, există o serie de capacităţi pe care companiile din țara noastră vor să le dezvolte în cloud. Este vorba despre analiza datelor (66,7%), securitatea cibernetică (64,3%), stocarea (57%), inteligenţa artificială şi învăţarea automată (47,6%).
De asemenea, dintre companiile româneşti care au obţinut deja o valoare măsurabilă, 40,5% au menţionat un timp mai scurt de lansare a produselor şi serviciilor pe piaţă. În plus, 35,7% reprezintă economii de costuri, 35,7% îmbunătăţirea poziţiei de securitate cibernetică şi 33,3% îmbunătăţirea profitabilităţii, a experienţei clienţilor şi creşterea agilităţii.
Principalele beneficii aşteptate de cei care se aşteaptă să obţină o valoare măsurabilă în următoarele 12 luni se referă la creşterea productivităţii (64,3%), îmbunătăţirea rezilienţei (61,9%), creşterea agilităţii 60% şi noi fluxuri de venituri (57%).
Obstacolele din calea valorificării potenţialului tehnologiei „cloud”
Există o serie de obstacole care stau în calea valorificării potenţialului tehnologiei „cloud”. Și asta, nu doar la nivelul companiilor autohtone avansate în „cloud”, ci şi a celorlalte.
Ne referim aici la deficitul de talente (42,9%), incapacitatea de a măsura/cuantifica eficient randamentul investiţiilor (35,7%), constrângerile bugetare şi/sau de investiţii şi limitările capacităţilor tehnologice (ambele 33,3%).
Sondajul PwC a fost realizat în lunile februarie şi martie 2023. Au participat 389 de lideri de companii şi de tehnologie din şapte ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România.
Participanții la sondaj au provenit din sectoare ca produse industriale, servicii financiare, energie, utilităţi şi minerit, tehnologie, media şi telecomunicaţii, retail/FMCG şi sănătate.