Numărul de porci din România a continuat să scadă și în 2022, cu circa 291.000 de capete. La finele anului trecut mai erau doar 48,9% din efectivele lui 2006, transmite Economica.
De asemenea, 60% erau în exploatații fără personalitate juridică. La nivel continental, doar trei state europene au mai puțini porci decât România.
Într-un an, efectivele de porcine au scăzut cu 8%
După 2013, una dintre constantele din industria alimentară a fost diminuarea, fără excepție, a numărului de porci. Acesta era la final de 2022 de doar 3,3 milioane de capete, potrivit unei analize Economica, realizată pe baza datelor comunitare.
Într-un singur an – 2021-2022 – efectivele au scăzut cu circa 291.000 de capete, ceea ce reprezintă un deficit de 8% din numărul total de porcine şi 4,7% dacă ținem cont de efectivul matcă, adică scroafe de prăsilă.
Comparativ cu anul 2006, spre exemplu, numărul de capete era la sfârșitul lui 2022 aproape la jumătate, și anume 48,9% din efectivele din urmă cu 17 ani. Și în ceea ce priește greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum s-a consemnat o scădere. Astfel, anul trecut a fost cu 11,5% mai mic, ajungând la 438.000 de tone.
Trendul nu este același și la celelalte categorii de animale unde au existat fluctuații, iar în majoritatea anilor analizați s-au raportat creșteri.
Doar trei țări din Europa au mai puțini porci decât România
România are 40,5 capete la fiecare 100 de hectare de teren fiind al nouălea stat european după Spania, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia şi Belgia în ceea ce privește efectivele totale.
Comparativ cu restul țărilor europene, din punct de vedere al densității la 100 de hectare de teren, doar Slovacia, cu 28,7 porci la 100 de hectare, Lituania, cu 22,6 capete la 100 de hectare și Bulgaria cu 14,7 capete la 100 de hectare se situează sub țara noastră.
Spre exemplu, Spania are 34 de milioane de capete, adică de 10,3 ori mai mult decât România, iar raportat la suprafață deține 290,4 capete la hectar. Și asta în condițiile în care doar o treime din necesarul de consum local este asigurată din producție locală.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), peste 61% dintre porci sunt crescuți în exploatații agricole fără personalitate juridică, adică gospodării ale populației cu peste 100 de porcine. La nivel național există în jur de 50.000 de exploataţii agricole în care sunt crescuți porci, vite, oi, capre și păsări. În 2015, ponderea exploatațiilor de porci fără personalitate juridică era de 63%.
Cât despre zonele în care există cele mai mari producții, în Bihor, Arad, Timiș, Teleorman și Neamț se sacrifică porci cu greutatea totală în viu de peste 20.000 de tone de carne pe an.
La starea industriei au contribuit atât politicile publice, cât și pesta porcină africană, care a decimat fermele mari. Pesta a venit, însă, într-o perioadă în care industria creșterii porcilor era oricum în declin.
Statistic vorbind, în 2022 au fost confirmate 327 de focare de pestă, iar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a plătit despăgubiri în valoare de peste 135,4 milioane de lei pentru porcii sacrificați.