Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că estimează că România va intra anul viitor în programul Visa Waiver. Oficialul român a avut, luni, discuţii cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin şi cu secretarul de stat Antony Blinken.
“Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată”, a declarat premierul.
Şeful Executivului se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii până miercuri. Din delegaţia sa fac parte miniştrii Economiei, Radu Oprea, al Apărării, Angel Tîlvăr şi al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
“Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, a declarat premierul în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o duminică seară cu românii din SUA.
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, prezentă la recepţia de la Washington D.C., a afirmat că în ceea ce priveşte includerea României în programul Visa Waiver, există progrese.
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni, la Washington, cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, căruia i-a mulţumit pentru ajutorul acordat în recuperarea românilor aflaţi în Fâşia Gaza.
Ciolacu a spus că România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Rusiei și, totodată, premierul i-a transmis șefului diplomației americane ca „în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova”.
„E cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”, a precizat șeful PSD.
Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit secretarului de stat american pentru „implicarea în Orientul Mijlociu” şi pentru ”ajutorul acordat pentur a putea recupera românii din Fâşia Gaza”, transmite News.ro.
Ciolacu a adăugat că România va fi alături de Ucraina până când va obţine victoria în faţa Federaţiei Ruse
„România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse. România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaștem poporul rus și sistemul de agresiune. De aceea, vă rugăm, în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova. E cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”, i-a spus Marcel Ciolacu lui Antony Blinken.
Secretarul de stat american a adăugat că SUA este recunoscătoare pentru acest parteneriat, mai ales în actualul context
Blinken a spus la începutul întâlnirii cu Ciolacu și miniștrii care îl însoțesc în vizita în SUA că „România este și a fost un partener foarte apropiat și un aliat foarte valoros și lucrăm foarte strâns împreună pentru unele dintre cele mai importante provocări ale timpului nostru”.
Antony Blinken a subliniat rolul critic pe care îl joacă și l-a jucat România pentru a se asigura că Ucraina are tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra, precum și capacitatea de a continua să exporte cereale, grâu și alte produse.
Blinken a mai spus că SUA și România lucrează îndeaproape și în ceea ce privește cooperarea în materie de libertăți civile
Secretarul de stat american a subliniat că parteneriatul strategic cu România este tot mai puternic. La rândul său, Marcel Ciolacu, care a vorbit în limba română, a precizat că Parteneriatul strategic cu Statele Unite este cel mai important parteneriat strategic al României mai ales în contextul crizei de securitate în urma agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei.
CITEȘTE ȘI: