România își arată colții spre Rusia. Cere sancțiuni dure în privința exportului de gaz rusesc. Alături de alte nouă țări ale UE, România cere sancțiuni dure împotriva Rusiei. Zece țări din Uniunea Europeană, printre care și România, au cerut ca blocul celor 27 de națiuni să interzică importurile de gaz prin conducte și gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, se specifică într-un comunicat Reuters. Solicitarea vine pe fondul în care Europa dezbate noi sancțiuni împotriva Moscovei, pe care o face vinovată de războiul din Ucraina.
Al 16-lea pachet de sancțiuni care vizează economia Rusiei, dictat de UE, este pregătit să fie pus în aplicare, iar România nu a ezitat în a-și manifesta opinia. „Ca obiectiv final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc și GNL cât mai curând posibil”, au afirmat țările, inclusiv Guvernul de la București, într-un document comun publicat de Reuters. Lovitura pe care statele UE se pregătesc să o administreze Rusiei se petrece la împlinirea a a trei ani de la invazia la scară largă a Ucrainei de către oficialii de la Moscova.
România își arată colții spre Rusia. Cere sancțiuni dure în privința exportului de gaz rusesc. Reducerea treptată a utilizării gazului rusesc, o alternativă
Solicitarea, adresată blocului celor 27 de națiuni, vizează reducerea veniturilor care ajung la Moscova de pe urma exploatării importului de gaz rusesc și GNL. „O alternativă la interzicerea totală ar putea fi reducerea treptată a utilizării gazului rusesc și a GNL, așa cum a fost deja stabilit în foaia de parcurs RePowerEU”, se arată în documentul publicat de Reuters, în care se face referire la obiectivul actual al UE, prin care se dorește stoparea utilizării combustibililor fosili ruși până în 2027.
Zece pentru un scop
Cele 10 țări ai căror lideri și-au pus déjà semnătura pe documentul care poate lăsa Rusia în afara afacerii cu exportul de gaze și GNL, sunt Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România și Suedia. Guvernele acestor state și-au manifestat convingerea că Europa trebuie „să meargă mai departe în ceea ce privește exporturile de combustibil ale Rusiei, pentru a reduce veniturile care ajung la Moscova”. De precizat că UE a sancționat deja importurile maritime de petrol din Rusia, dar nu a făcut acest lucru și în cazul importurilor de gaz de la Moscova. Iar explicație este simplă. Există încă țări ale Uniunii Europene care depind de aceste exporturi. O altă măsură impusă de blocul celor 27 de națiuni vizează interzicerea petrolierelor rusești de GNL de a acosta în interiorul UE.
România își arată colții spre Rusia. Cere sancțiuni dure în privința exportului de gaz rusesc. Viktor Orban, de partea rușilor
Planul Comisiei Europeane pare a fi unul foarte clar. Se încearcă elaborarea unui plan mai detaliat pentru a îndepărta țările de energia rusească. Sancțiunile – cea mai directă modalitate de a întrerupe importurile de combustibil rusesc – ar necesita aprobarea unanimă a tuturor țărilor UE. Nu toată lumea e de acord, totuși, cu sancțiunile ce urmează a fi impuse Rusiei, premierul ungar Viktor Orban exprimându-și deja opoziția față de sancțiunile privind energia rusească. La rândul lui, premierul slovac Robert Fico a declarat, săptămâna trecută, că a asigurat aprovizionarea cu gaz a Slovaciei în timpul unei vizite efectuate în decembrie pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.
România își arată colții spre Rusia. Importurile de gaz rusesc, în picaj
Importurile de gaze ale Europei de la fostul furnizor principal, Rusia, au scăzut din 2022, iar blocul a crescut importurile de GNL din SUA și a extins utilizarea energiei regenerabile, atenuând în felul acesta golul lăsat de interdicția impusă Rusiei. Importurile de gaz rusesc au scăzut și mai mult în această lună, când a expirat un contract care aducea combustibil rusesc în Europa prin Ucraina. Slovacia a promis că va încerca să reia acest acord.