România a pierdut astăzi, cu scorul de 24-29, în fața Poloniei, în ultima etapă din Main Round-ul Campionatului European desfășurat în Austria, Ungaria și Elveția. Tricolorele, care au învins anterior echipe puternice precum Suedia, vor încheia competiția pe locul 11 la general, după un turneu marcat de momente de strălucire și de dificultăți în meciurile decisive.
România, de la speranțe la dezamăgire
Partida împotriva Poloniei a fost crucială pentru tricolore, chiar dacă șansele pentru o clasare mai bună erau deja compromise după înfrângerea dureroasă în fața Ungariei (29-37). România a început bine meciul, conducând cu 9-6 cu aproximativ 10 minute înainte de pauză. Totuși, greșelile comise, inclusiv în superioritate numerică, au permis Poloniei să egaleze (10-10), iar avantajul la pauză a fost minim, grație unui gol spectaculos înscris de Sorina Grozav (11-10).
Repriza a doua a fost însă dominată de Polonia. După un început echilibrat, adversarele au preluat conducerea și au marcat patru goluri consecutive, lăsând România fără șanse reale de revenire. Eliminarea Lorenei Ostase a complicat și mai mult lucrurile, iar scorul final a consfințit înfrângerea tricolorelor.
Campionatul European: un turneu cu urcușuri și coborâșuri
Aventura României la acest Campionat European a fost una plină de contraste. Deși echipa a învins adversari puternici, precum Suedia, și a avut momente de joc foarte bune, meciurile pierdute cu Ungaria și Polonia au evidențiat limitele echipei pregătite de Florentin Pera. Selecționerul a subliniat că oboseala acumulată și lipsa de experiență în momentele cheie au influențat rezultatele finale.
„Echipa noastră s-a autodepășit. Am avut o victorie extraordinară în fața Suediei, dar nu am reușit să menținem același nivel în meciurile cu Ungaria și Polonia. Viitorul însă arată promițător,” a declarat Florentin Pera, exprimându-și încrederea în potențialul acestei generații.
Florentin Pera: “Ne-am realizat obiectivul propus”
“Am avut 20 de minute bune cu Ungaria, astăzi 30 de minute au fost ok. Nu am putut ține ritmul apoi. Am căutat soluții, ne-am dorit mult să câștigăm pentru toți suporterii care ne-au susținut. Poate am fi meritat să încheiem cu o victorie, pentru tot ce am făcut la Euro.
Am plecat cu șanse foarte mici, ne-am realizat obiectivul propus, dar mereu îți dorești mai mult. Noi ne-am dorit să încheiem cu o victorie. Astăzi, Polonia ne-a fost superioară din punct de vedere fizic în partea secundă. Nu am reușit să întoarcem rezultatul.
Eu cred că echipa națională a luptat, a avut atitudine în foarte multe momente. S-a autodepășit, dar astăzi suntem dezamăgiți. Cred că am avut anumite situații bune astăzi, am ratat două aruncări de la 7 metri.
Cred că în primele 5 jocuri, cât timp am avut resurse, am arătat foarte bine. Am fost acolo și cu Franța, apoi cu Suedia. De la meciul cu Ungaria n-am mai avut aceeași prospețime fizică. Pe fondul oboselii au venit și anumite inexactități”, a mai transmis Florentin Pera pentru Gazeta Sporturilor.
Pregătiri pentru Campionatul Mondial
Deși România nu a reușit să atingă semifinalele la Campionatul European, participarea în Main Round a asigurat un avantaj important pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2025. Tricolorele vor fi cap de serie în barajul de calificare, ceea ce le oferă șanse mari de a se regăsi printre cele mai bune echipe din lume.
Performanțele individuale, cum ar fi cele ale Sorinei Grozav sau Lorenei Ostase, și experiența acumulată la acest turneu vor fi puncte de plecare importante pentru viitor. Cu o strategie bine pusă la punct, România poate visa la rezultate notabile la Campionatul Mondial și la Jocurile Olimpice din 2028.
“E nevoie de timp, de răbdare. E nevoie ca aceste fete să acumuleze experiență. acesta Campionat a fost foarte bun pentru echipă. Obiectivul principal stabilit este calificarea la Jocurile Olimpice din 2028. Ne dorim ca echipa să crească și să ne reprezinte cu succes”, a mai spus Florentin Pera.
Campionatul European din 2024 a evidențiat atât potențialul, cât și limitele echipei naționale. Clasarea pe locul 11 poate părea dezamăgitoare, însă progresul arătat în unele meciuri și perspectiva unei calificări la Campionatul Mondial oferă motive de optimism. Cu o strategie pe termen lung și susținere din partea federației, această generație de handbaliste poate readuce România în elita mondială.