România în Schengen. Ambasadorii statelor Uniunii Europene sunt de acord cu aderarea deplină a țării noastre în spațiul european de liberă circulație. Prin urmare, Consiliul JAI din decembrie ar urma să fie doar o normalitate.
Contents
Klaus Iohannis a anunțat miercuri, 27 noiembrie, că oficialii UE au căzut de acord în privința aderării țării noastre în Schengen. O decizie care va produce efecte începând cu prima zi a anului viitor.
România, membră cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025
„Un moment important azi pentru România! Ambasadorii UE au agreat aderarea completă la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată, în mod legitim, de toți cetățenii români”, a transmis Klaus Iohannis într-o postare pe X.
Austria, singura țară UE care și-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica acesul României în Schengen, a renunțat la obiecțiile ridicate și urmează ca decizia să fie oficializată și în Cadru Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Cu toate acestea, controalele de la granițele dintre Ungaria, România și Bulgaria vor fi menținute cel puțin până în iunie 2025. O condiție asupra cărora au convenit Austria, Bulgaria și deținătoarea președinției rotative a Consiliului UE.
Țara noastră a inițiat demersul de aderare la spațiul Schengen în 31 martie 2024. În acest sens, Guvernul de la București a cerut ridicarea controalelor de la frontierele aeriene și maritime.
Aderarea României s-a produs în două etape, iniția cu granițele terestre și maritime, iar în cazul în care nu apar situații neprevăzute de la 1 ianuarie 2025 țara noastră va fi membră cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație.
Controalele la granițe se vor menține până în iunie 2025
FRONTEX și-a extins constant atât asistența cât și sprijinul finaciar la frontierele Bulgariei și a României. Prin urmare, securitatea frontierelor a crescut considerabil în urma investițiilor efectuate în materie de logistică, echipamente și tehnică. Astfel, Poliția de Frontieră a fost modernizată, după cum urmează:
- nave de patrulare;
- vehicule de patrulare de teren;
- drone;
- detectoare de mişcare;
- camere cu termoviziune.
Separat de modernizarea tehnică a granițelor a fost lansată și inițiativa de cooperare regională Schengen pentru a îmbunătățirea schimbului de informații și cooperarea transfrontalieră. Totodată, au fost numiți și consilieri pentru verificarea documentației pe aeroporturile din București, respectiv Sofia, potrivit publicației Adevărul.