Într-un clasament al democrațiilor funcționale alcătuit de Democratic Index pe anul 2024, România este singura țară din Europa cu regim democratic hibrid, fiind retrogradată 12 locuri astfel țara noastră ocupă locul 72 în urma Moldovei, care ocupă locul 71.
Instituțiile de forță ale statului sunt într-o eroare continuă
Iată ce spune redutabila ziaristă Emilia Șercan despre acest subiect: “România a devenit singura țară membră UE clasificată ca „regim hibrid”, asemeni Turciei și Bosniei, ca urmare a uneia dintre cele mai accentuate prăbușiri ale indicatorilor democratici înregistrate în 2024 în clasamentul global întocmit de Economist Intelligence Unit (EIU); Prăbușirea indicatorilor EIU reflectă eșecul de durată al instituțiilor statului român – printre ele, SRI, SIE, DGIA, DGPI – de a veghea la protejarea securității naționale a României, care a atins un maximum de vulnerabilitate în timpul prezidențialelor din 2024;
Primele semne ale eroziunii instituțiilor-cheie de securitate națională au apărut în urmă cu un deceniu: între timp, o pseudo-elită, de regulă instruită în universități militarizate, a împânzit structurile de guvernare, nodurile de putere politică și instituțiile cu rol de supraveghere și reglementare;
Ascensiunea candidatului Călin Georgescu nu a făcut decât să expună, pe scena internațională, eșecul instituțiilor finanțate de cetățeni cu misiunea de a proteja stabilitatea politică și instituțională a României”.
În aceste condiții e clar că situația României nu este prea roză. Ascensiunea lui Călin Georgescu, urmată de interzicerea candidaturii lui, nu a făcut decât să arunce paie pe foc, arătând încă o dată, nu numai cât trăim într-un stat dictatorial, dar că spoiala de democrației cade precum vopseaua scorojită de pe gard. Vreau să fiu bine înțeles: nu Călin Georgescu este problema reală, ci modul în care sunt încălcate în mod direct și frecvent drepturile constituționale ale românilor. În acest moment puterea statului român este inexistentă. Legea prescrierii dată acum câțiva ani a tras pe uscat vaporul care ar fi putut naviga prin apele tulburi ale datoriilor. Un minister de finanțe cu picioare de lut, incapabil să colecteze și brumala de taxe și impozite pe care statul le are de luat, un ANAF anacronic și falimentar din toate punctele de vedere, cu un personal subdimensionat, incapabil să facă față tuturor sarcinilor de serviciu, la care se adaugă un sistem judiciar ineficace și corupt până în măduva oaselor, la dispoziția politicului face din România o democrație nefuncțională.
Corupția, indiferent că vorbim de corupția la nivel de stat, care a devenit oficială și care se manifestă prin cumpărarea de influență pe mai multe căi, în acest moment în care judecătorii sunt mituiți cu pensii gigantice, sporuri și alte avantaje, pentru a nu exista căi de atac în justiție, în acest moment în care o firmă din Moldova are 6000 de contracte cu statul, câștigate în mod zice-să legal, fără ca cineva să îl deranjeze pe patronul cotizant important al PNL, arată exact dimensiunile puterii oculte de stat. În România dictatura lui Ceaușescu a fost înlocuită de dictatura unei hidre cu mai multe capete, născute din corpul defunctei Securități bine coordonate de către foștii membri ai aceleiași odioase structuri, care și-au transmis din generație în generație și afacerile și relațiile și influența. România este singurul stat din Europa cu democrație nefuncțională, retrogradând 12 locuri în clasamentul alcătuit pe baza a 60 de indici politici, sociali și economici de către britanicii de la Economic Democracy într-un top care include toate țările din lume.
Culmea, România este în spatele Moldovei, deși suntem principalul sponsor al economiei moldovenești. Suntem singura țară din Europa care merităm calificativul de “junk economy” și “junk democracy”. Peste noi fiind în acest top mondial multe țări din Africa și Asia, numite în mod tradițional nedemocratice. Poate asta ar trebui să ne dea de gândit. Hakuna matata!