Deși pare greu de crezut, în România mai sunt, în prezent, peste 5.000 de gospodării fără electricitate. Aceasta potrivit calculelor făcute de specialiști, în colaborare cu Ministerul Energiei.
Încă se consideră o minune în România – țară membră UE – să aprinzi un bec pentru prima dată în casa în care stai de-o viață. În România mai sunt, în prezent, peste 5 mii de gospodării fără electricitate. TVR Cluj povestește despre cum s-a schimbat dintr-o dată viața unei familii din Munții Apuseni, care are acum lumină în casă, după montarea unor panouri fotovoltaice.
Gospodăria familiei Nemeș este la trei kilometri de centrul comunei Măguri Răcătău, din județul Cluj. Este un cătun izolat, unde energia electrică nu a ajuns până acum. Dar, cu ajutorul unei asociații, mai multe panouri fotovoltaice au fost montate pe casă și minunea s-a produs.
În unele zone din România fotovoltaicele pot fi o soluție
Asociația Energia Inteligentă, care a ajutat familia Nemeș, și-a propus să reducă numărul gospadăriilor care suferă din cauza lipsei de electricitate. Panourile fotovoltaice au fost singura soluție pentru familia Nemeș din Măguri Răcătău. Relativ, în apropiere există stâlpi de înaltă tensiune, dar conectarea ar avea costuri foarte mari, potrivit TVR. .
Ținta Asociației Energia Inteligentă este zero gospodării fără curent electric în România.
Potrivit calculelor făcute de specialiști, în colaborare cu Ministerul Energiei, în prezent sunt aproape 5500 de locuințe fără energie electrică, în care stau peste 11.600 de persoane. Aproape jumătate din acești locatari nu au împlinit 18 ani.
Fiecare casă iluminată aduce mai mult decât energie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că instituţia pe care o coordonează susţine toate iniţiativele care reuşesc să îmbunătăţească direct viaţa oamenilor. “Proiectul “Energie pentru Viaţă” reprezintă un angajament concret pentru combaterea sărăciei energetice extreme, iar electrificarea acestor şase gospodării izolate din judeţul Cluj marchează încă un pas important în acest demers. Fiecare casă iluminată aduce mai mult decât energie, aduce speranţă şi deschide noi oportunităţi pentru locuitorii din aceste comunităţi. Prin parteneriatul nostru cu Asociaţia Energia Inteligentă şi susţinerea directă prin organizarea Crosului Energiei – Energie pentru toţi, demonstrăm că, atunci când cetăţenii, autorităţile şi societatea civilă lucrează împreună, putem aduce schimbări pozitive semnificative.
Suntem conştienţi de provocările rămase, însă acest proiect ne arată că fiecare etapă finalizată aduce o schimbare reală. Ne angajăm să continuăm în această direcţie până la atingerea obiectivului de “zero case fără energie electrică” în România”, a transmis Burduja, într-un comunicat.
Citiți și: România a ținut în viață Republica Moldova cu energie și gaze