România a lansat a doua emisiune de eurobonduri din acest an pentru a-și finanța deficitul bugetar, în contextul tensiunilor politice de dinaintea alegerilor prezidențiale, conform Bloomberg.
România a lansat a doua emisiune de eurobonduri din acest an, împrumutându-se din nou pe piețele internaționale
România a lansat, miercuri, o emisiune de eurobonduri, oferind titluri cu maturități în 2032 și 2039, având un randament de 370 de puncte de bază peste rata midswap pentru obligațiunile cu scadența de 7 ani și de 430 de puncte de bază peste rata midswap pentru cele cu scadența de 14 ani. Informația a fost confirmată de o sursă apropiată dosarului, potrivit Agerpres.

Emisiunea de eurobonduri are loc înaintea alegerilor prezidențiale reprogramate pentru 4 mai, care au generat cea mai gravă criză politică de după căderea comunismului și au îngreunat planurile Guvernului de a reduce deficitul bugetar la 7% din PIB.
Fitch Ratings a avertizat, într-un raport publicat marți, că rezultatul alegerilor ar putea afecta încrederea investitorilor, stabilitatea coaliției guvernamentale și capacitatea acesteia de a implementa măsuri de consolidare fiscală.
Aceste incertitudini au dus la modificarea perspectivei ratingului suveran al României, de la „stabilă” la „negativă” la sfârșitul anului trecut.
România ar putea deveni unul dintre cei mai mari debitori din Europa Centrală și de Est
În februarie, Ministerul Finanțelor a împrumutat 2,8 miliarde de euro și 1,25 miliarde de dolari printr-o emisiune de eurobonduri cu scadențe la 5, 9 și 12 ani.
Analiștii financiari estimează că România ar putea deveni unul dintre cei mai mari debitori din Europa Centrală și de Est, având în vedere intenția de a împrumuta 13 miliarde de euro de pe piețele internaționale în acest an, după ce în 2024 a obținut un record de 18 miliarde de euro.