România a devenit țara pensionarilor este concluzia la care ajungi dacă citești ultimele statistici. În aproape jumătate de țară pensionarii depășesc numărul angajaților, punând o imensă presiune pe bugetul consolidat, care nu mai are de unde să se alimenteze pentru a asigura plata pensiilor.
Situația în marea majoritate a județelor României este dramatică
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică în aproape jumătate din țară, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților. Mai exact, 20 de judeţe au mai mulţi pensionari decât angajaţi, pe locurile fruntașe situându-se județul Teleorman, unde sunt 86.000 de pensionari la 56 000 de angajați. O situație dramatică este și în județul Vaslui, unde sunt 83.000 de pensionari la 56.000 de angajați, cele două județe ocupând primele locuri în ceea ce privește excedentul de pensionari față de forța de muncă. La capătul opus al statisticii se află municipiul București, unde sunt doar patru pensionari la zece angajați, Capitala apropiindu-se de situația ideală. Județele Cluj, și Timiș, precum și Sectorul Agricol Ilfov au și ele un raport satisfăcător pensionari-angajați.
Statisticile mai arată că dacă în 2018 cheltuiam 63,4 miliarde de lei pe pensii, în 2024 acestea au crescut la 131,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproape o dublare a cheltuielilor bugetare cu pensiile.
România îmbătrânește urât
Situația pensionarilor nu este deloc cu una prea fericită, marea majoritate a celor care s-au retras la pensie fiind plătiți cu pensia minimă. Situația nu este deloc roză nici pentru ceilalți pensionari, obligații să plătească dintr-o pensie ce sare cu puțin peste cea minimă un coș zilnic de cumpărături care practic și-a dublat valoarea în ultimii patru ani. Noua lege a pensiilor nu face decât să adâncească inechitățile dintre cei care au pensii foarte mari și cei care au pensii foarte mici. Îmbătrânirea populației României, dar mai ales deficitul de forță de muncă, trebuie să tragă un semnal de alarmă suficient de consistent pentru ca cei ce vor constitui viitorul guvern să găsească un plan de măsuri viabil pentru a mai elibera bugetul consolidat de imensa presiune pe care pensiile o pun pe el. Ceea ce guvernul actual, dar nici celelalte guverne, n-a prea putut să spună este faptul că o generoasă parte din împrumuturile pe care România le-a făcut din exterior s-a dus către plata pensiilor și către plata salariilor și mai puțin către investiții în învățământ, cultură sau alte zone de interes național.
Problema pensiilor este una foarte veche
Problema pensiilor și a modulului în care acesta pun presiune pe bugetul consolidat a fost o problemă constantă a tuturor guvernelor care s-au subcedat la cârma României în ultimii 30 de ani. O problemă rămasă nerezolvată nici până acum. Odată cu plecarea masivă, în străinătate, a forței de muncă, indiferent dacă este calificată sau necalificată, a văduvit bugetul consolidat de sume imense prin neplata contribuțiilor la asigurările sociale. Dacă la asta adăugăm și faptul că din străinătate sunt pompați anual aproximativ 6 miliarde de euro cel puțin, care intră în zona de consum alimentând creșterea inflației, realizăm care sunt proporțiile dezastrului. Nici un guvern de până acum nu a găsit modalitatea prin care Statul să poată face rost de sumele necesare pentru plata unor pensii decente, sau cel puțin decente, bugetul destinat pensiilor fiind primul “atacat” atunci când era vorba de investiții de ultim moment. E adevărat că în ultimii ani nu s-a înregistrat în nici o lună cu întârziere de plată a pensiilor, acesta venind cu ritmicitate absolută, ceea ce este un plus pentru toate guvernele, indiferent de coloratura lor politică. Cum soluții la această situație sunt greu de dat, e de așteptat ca noul guvern ce își va intra în pâine în ianuarie să rezolve în mod pozitiv această problemă a raportului dintre forța de muncă și pensionari, precum și a modulului în care România trebuie să reducă presiunea pe buget fără ca taxele și impozitele să crească.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți covrigi fără gaură și gaură fără covrigi.
CITIȚI ȘI: Uite ce-ți trebuie ca să ceri recalcularea pensiei (oficiuldestiri.ro)