În România, realitatea infrastructurii de apă potabilă rămâne una cu multe lipsuri în anul 2024, deși ne aflăm într-un an marcat de promisiuni electorale și angajamente politice. Mii de români din sute de localități se confruntă cu dificultăți în a-și asigura accesul la apă potabilă, din cauza absenței unor rețele adecvate.
Structura administrativă a țări este, împărțită în 8 regiuni de dezvoltare în care este inclusă și regiunea București – Ilfov. Aceste regiuni arată discrepanțe semnificative în privința gradului de acoperire cu rețea de apă potabilă.
Regiunea Sud-Est
Situată în regiunea Sud-Est, care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, 341 din cele 390 de unități administrativ-teritoriale beneficiază de servicii de alimentare cu apă potabilă. Cele 49 de localități rămase fără sistem de apă potabilă se confruntă cu cele mai mici deficiențe, concentrate în special în județele Buzău și Vrancea.
Regiunea Vest
În regiunea Vest, care include județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, 272 din cele 323 de unități administrativ-teritoriale sunt racordate la sistemul de apă potabilă. Cele 51 de localități rămase fără acest sistem se confruntă cu provocări majore, în special în județul Caraș-Severin.
Regiunea Nord-Vest
Nord-Vestul, care cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, prezintă o situație similară, cu 382 din cele 446 de unități administrativ-teritoriale racordate la rețeaua de apă potabilă. Cele 64 de localități rămase fără acest sistem se confruntă cu dificultăți, mai ales în județul Sălaj.
Regiunea de Centru
În regiunea de Centru, care include șase județe, 107 localități nu dispun de sistem de apă curentă. Cele mai mari dificultăți sunt înregistrate în județele Mureș, Sibiu, Alba și Brașov.
Regiunea Sud-Muntenia
Sud-Muntenia, formată din șapte județe, se confruntă cu absența sistemului de apă potabilă în 110 localități. Problemele cele mai grave sunt în județul Teleorman, urmat de Giurgiu și Ialomița.
Regiunea Sud-Vest Oltenia
În regiunea Sud-Vest Oltenia, care include cinci județe, 122 de unități administrativ-teritoriale nu sunt racordate la sistemul de apă potabilă. Dificultățile majore sunt înregistrate în județele Olt, Dolj și Mehedinți.
Regiunea Nord-Est
În regiunea Nord-Est, formată din șase județe, 213 unități administrative teritoriale se confruntă cu lipsa accesului la apă curentă. Județul Suceava înregistrează cea mai mare proporție de localități afectate, urmat de Vaslui și Botoșani.
Sute de localități fără rețea de apă potabilă
Așadar, din cele 3.181 de unități administrativ-teritoriale din întreaga țară, 711 nu beneficiază de servicii de apă potabilă, reprezentând aproape un sfert din totalul României, notează TVR.
Acest lucru subliniază necesitatea unor eforturi susținute pentru îmbunătățirea rețelelor de apă potabilă astfel încât să fie asigurat accesul la acest serviciu vital.