Români, sclavi în Germania. Un caz cutremurător de sclavie modernă a fost descoperit în Germania, unde mai mulți muncitori români erau exploatați și supuși unor condiții inumane. Autoritățile germane au intervenit în forță, eliberând victimele după o operațiune amplă organizată de ofițerii vamali.
Români, sclavi în Germania
Muncitorii români erau forțați să lucreze pe un șantier din orașul Neumünster, nordul Germaniei. Aceștia erau încuiați într-o fabrică insalubră, fără geamuri, cu pereți plini de mucegai și paturi improvizate din panouri termoizolante.
Victimele erau duse la muncă în fiecare zi, sub supraveghere strictă. După zile istovitoare de muncă, de peste 13 ore, victimele erau aduse înapoi și închise în camerele insalubre, fără posibilitatea de a pleca sau de a lua legătura cu cineva din exterior.
Violență și amenințări
Orice tentativă de opoziție era reprimată cu violență. Muncitorii erau amenințați și bătuți pentru a fi menținuți sub control.
Conform Gabriele Oder, reprezentant al Biroului vamal principal Kiel: „Este o formă deosebit de gravă de exploatare prin muncă. Suspectul ar fi folosit violența fizică pentru a menține controlul asupra victimelor.”
De multe ori, muncitorilor li se spunea că au comis o greșeală legislativă și că vor fi predați autorităților, pentru a le fi indusă frica și a fi forțați să rămână sub controlul exploatatorilor.
Principalul suspect, un român arestat
Autoritățile au identificat și reținut un suspect principal: un român în vârstă de 52 de ani, care a recrutat victimele prin promisiuni false de muncă legală, salarii bune și cazare decentă.
Acesta se folosea de vulnerabilitatea muncitorilor, oferindu-le speranța unei vieți mai bune în Germania.
Odată ajunși acolo, realitatea era complet diferită. Românii erau forțați să trăiască în condiții greu de imaginat și să muncească din greu, fără să fie plătiți corespunzător.
La domiciliul acestuia, autoritățile au găsit și confiscat 60.000 de euro, bani obținuți prin exploatarea muncitorilor.
Români, sclavi în Germania. Ancheta continuă
Operațiunea de eliberare a fost desfășurată cu participarea a aproape 80 de ofițeri vamali germani. Ancheta este încă în desfășurare, iar autoritățile caută posibili complici și alte victime care ar fi fost supuse acelorași abuzuri.
Specialistul în drept european și drepturile imigranților, Alexandra Chiribeș, avertizează: „Oamenii sunt deposedați de bunuri și sunt transferați la muncă sub control strict, fără a avea posibilitatea să iasă de acolo. Sunt amenințați că ar putea fi trași la răspundere legală.”
Șantierul a fost închis
Autoritățile germane au dispus închiderea imediată a șantierului unde muncitorii români erau exploatați. Acesta era locul unde aceștia erau obligați să muncească sub supraveghere strictă, fără a avea libertatea de a pleca.
Mai multe organizații pentru drepturile muncitorilor din Germania au condamnat ferm acest caz și au solicitat măsuri mai stricte pentru prevenirea exploatării forței de muncă.
Autoritățile germane continuă investigațiile pentru a destructura rețelele de exploatare și a preveni astfel de abuzuri în viitor.