Potrivit poliţiei din Republica Moldova, 12 persoane au fost reţinute pentru că ar fi înşelat zeci de români să investească în acţiuni/monede virtuale prin intermediul unor platforme de tranzacţionare online. Escrocii foloseau anunţuri publicitare cu pozele unor celebrităţi, sigle ale unor unităţi bancare sau chiar posturi de televiziune pentru a atrage victimele.
Un grup infracțional organizat, format din membri provenind din mai multe țări, a pus în aplicare o schemă de escrocherie sofisticată. Pentru a combate această activitate infracțională internațională, am colaborat cu procurorii DIICOT din România și cu sprijinul Direcției Investigații Strategice a Poliției Ucrainei. Aceștia au efectuat nouă percheziții la Kiev, sub supravegherea agențiilor europene Eurojust, Europol și Selec.
Percheziții masive în Moldova
În această situație, miercuri au avut loc 60 de percheziții la domiciliu în Republica Moldova, inclusiv la sediile unor companii, unde au fost găsite și confiscate calculatoare, laptopuri și suporturi de stocare a datelor, ștampile, documente, arme de foc letale – două pistoale și un pușcă de vânătoare, sume de bani și alte dovezi. De asemenea, s-a dispus sechestru asupra a 10 autoturisme.
În Republica Moldova, autorităţile judiciare au luat măsuri preventive împotriva a 12 învinuiţi, emiţând un ordin de reţinere.
Potrivit DIICOT, suspectul este acuzat de implicare într-o grupare infracțională organizată, înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni frauduloase, falsificare de documente oficiale și private, fals autentificat, șantaj și spălare de bani.
Dosarul aflat în investigare la DIICOT a fost deschis în urma unei sesizări făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În total, acesta cuprinde 120 de dosare penale care au fost înregistrate la alte unități de parchet, având la bază sesizările făcute de 150 de persoane vătămate.
O grupare a promovat scheme frauduloase folosind reclame cu promisiuni de câștiguri rapide prin investiții
Conform cercetărilor efectuate în anul 2022, s-a constatat că pe teritoriul Republicii Moldova a fost formată o grupare care se ocupa cu crearea și distribuirea de reclame în mediul virtual (internet), promovând posibilitatea obținerii de câștiguri rapide, sigure și substanțiale prin investiții minime (250 USD, 250 euro) în acțiuni/ monede virtuale prin intermediul platformelor de tranzacționare online. Reclamele conțineau imagini ale unor persoane cunoscute sau logo-uri de bănci, publicații economice sau posturi de televiziune pentru a transmite un sentiment de credibilitate.
Membrii acestui grup au creat reclame cu link-uri către pagini web care simulate platforme de investiţii în acţiuni sau monede virtuale. Când o persoană accesa aceste link-uri, era redirecţionată către un formular de înregistrare unde trebuia să furnizeze numele, numărul de telefon şi adresa de email.

Rețeaua din Republica Moldova a înșelat victimele prin false investiții online
Mai târziu, persoanele erau contactate de membrii unei grupări, care foloseau diferite nume şi titluri false (consultant financiar, broker de asigurări, recuperator de creanţe, ofiţer de securitate cibernetică, consilier personal de investiţii, expert financiar etc.), pentru a le atrage în capcana lor prin promisiunea unor câştiguri rapide şi substanţiale prin investirea în acţiuni / monede virtuale prin intermediul lor.
Pentru a putea să realizeze aceste investiţii, li se cerea victimelor fotografii ale actului lor de identitate, ale cardului bancar şi ale unei facturi de utilităţi sub pretextul creării unui cont pe platformele de tranzacţionare.
După ce victimele trimiteau documentele și transferau banii în conturile furnizate de gruparea infracțională, erau încurajate să instaleze programe informatice pe dispozitivele lor (telefoane mobile / calculatoare) care le permiteau infractorilor să controleze sistemele informatice de la distanță. Astfel, aceștia obțineau acces nu doar la sistemele informatice ale victimelor, ci și la programele sau aplicațiile instalate pe acestea (precum aplicații pentru internet/mobile banking) și, implicit, la conturile bancare și conturile deschise pe platformele de monede virtuale.
După obținerea codurilor de acces, membrii grupării au procedat la transferul sumelor de bani din conturile bancare ale victimelor în altele controlate de ei. De asemenea, au avut acces și la conturile deschise pe platformele de monede virtuale ale persoanelor vătămate, unde au modificat datele de autentificare pentru a transfera monedele virtuale către alte portofele electronice sub controlul lor.
În unele cazuri, victimele au fost intimidate de infractori pentru a continua să investească sau să plătească “taxele” pentru profiturile obţinute. Aceste ameninţări au dus la reticenţa persoanelor de a rămâne implicate în afacere.
Conform estimărilor, prejudiciul înregistrat de către victime se ridică la aproximativ 15 milioane lei.