Unul din trei români din mediul urban locuiește cu chirie sau împarte o locuință pe care nu o deține în proprietate împreună cu părinții, rudele sau prietenii. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu publicat de compania de consultanță Colliers. Cu toate acestea, interesul pentru achiziționarea unei proprietăți rămâne ridicat. În plus, în decembrie, Bucureștiul a înregistrat cel mai mare număr de vânzări de apartamente din ultimii 15 ani.
Această tendință poate fi explicată prin mai mulți factori. În primul rând, prețurile ridicate ale proprietăților în zonele urbane pot face dificilă achiziționarea unei locuințe pentru mulți români. Astfel, chiria devine o opțiune mai accesibilă din punct de vedere financiar, în special pentru tineri. Apoi, pentru mulți oameni, chiria oferă flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă și viața personală. Practic, ei pot fi mai predispuși să se mute pentru oportunități de carieră sau pentru a fi mai aproape de prieteni sau familie.
De ce preferă tinerii să stea în chirie
Totodată, mulți tineri din mediul urban preferă să amâne achiziția unei locuințe pentru a se concentra pe carieră sau pentru a economisi bani. În acest sens, statul în chirie reprezintă o opțiune mai potrivită din punct de vedere al flexibilității și al evitării unor îndatoriri financiare pe termen lung. Tot din acest motiv, mulți tineri preferă să stea împreună cu prietenii sau acasă cu părinții.
”România rămâne ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de case şi apartamente, potrivit statisticilor oficiale, şi cu toate că interesul pentru achiziţionarea unei proprietăţi rămâne ridicat, o parte importantă continuă să locuiască cu chirie. 13% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani din mediul urban sunt chiriaşi, iar aproximativ 18% împart o locuinţa pe care nu o deţin în proprietate cu părinţii, rudele sau prietenii”, se arată în raportul publicat.
România, țara din Europa cu cei mai mulți proprietari de locuințe
“Tendinţa de achiziţie a unei proprietăţi a accelerat în ultimele luni din 2023, în contextul propunerilor de modificare a legislaţiei fiscale, în special creşterea cotei minime de TVA pentru locuinţe de la 5% la 9% pentru proprietăţile de până la aproximativ 120.000 de euro, împreună cu majorările taxelor notariale”, mai este notat în raportul anual publicat de compania imobiliară, potrivit Ziare.com.
Chiar și așa, România este în continuare țara din Europa cu cei mai mulți proprietari de locuințe. „Statisticile Eurostat spun că circa 95% la sută dintre români au case pe numele lor, iar acest procent ne face să fim ţara cu cei mai mulţi proprietari din toată Europa. Cu toate acestea, multe apartamente sunt de fapt închiriate, în special în marile oraşe. Această realitate este mai evidentă în cazul blocurilor noi, mai ales în zonele apropiate de centrele de afaceri, unde procentul chiriaşilor este semnificativ mai mare.”, spune Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.
Suma exorbitantă cerută drept chirie pentru un apartament cu 2 camere din România!