Rolul artei în sănătatea mintală şi starea de bine este atestat de tot mai multe dovezi. Mulți sunt cei care au găsit, prin intermediul artei, o formă de exprimare, de comunicare și de reintegrare psihică. O expoziție revelatoare în acest sens poate fi văzută la București.
Expoziția de artă psihopatologică poate fi văzută la ARCUB – Hanul Gabroveni, la Sala ARCELOR, până pe 4 octombrie. Expoziția reunește lucrări realizate de adulți și copii cu tulburări psihice ce au găsit prin intermediul artei o formă de exprimare, de comunicare și de reintegrare psihică. Tot mai multe dovezi atestă rolul esenţial al artei în sănătatea mintală şi starea de bine. Prin aceste activităţi, proiectul îşi propune să răspundă nevoilor de exprimare şi reconectare la propriul corp şi potenţial creativ ale persoanelor cu diagnostice psihiatrice, contribuind astfel la bunăstarea şi integrarea lor socială.
Asociaţia Entuziart, în parteneriat cu Art In/Sane sunt inițiatorii proiectului „Prin art terapie către sufletul celor lipsiţi de voce – tulburări psihice în mediul urban” dedicat promovării art-terapiei şi a beneficiilor acesteia în lucrul cu persoanele vulnerabile. Scopul principal al proiectului este să aducă în prim-plan importanţa art-terapiei ca formă de intervenţie terapeutică şi de incluziune socială, oferind persoanelor cu vulnerabilităţi o platformă pentru a-şi exprima emoţiile şi a-şi redescoperi încrederea în sine.
Starea de bine și art-terapie
Prin activităţile desfăşurate cu beneficiarii centrelor de asistență socială partenere şi cu elevii şcolilor speciale, proiectul și-a propus să evidențieze puterea transformatoare a art-terapiei şi să contribuie la integrarea acestor metode în practica terapeutică standard. Prin această inițiativă, organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului resursele acestor creatori cu suflete sensibile, oameni de la care avem multe de învățat.
Asociația Entuziart, în parteneriat cu Art In/Sane, derulează încă un proiect dedicat promovării art-terapiei și a beneficiilor acesteia în lucrul cu persoanele vulnerabile. Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024 și se desfășoară până pe 15 noiembrie 2024.
În anii precedenți, Asociația Entuziart a organizat expoziții de art-terapie, aducând în fața publicului lucrările create în cadrul atelierelor de art-terapie coordonate de psihoterapeut Oana Dorneanu.
Citiți și: Artă? Ce e Noaptea Campusului Deschis
Salvarea prin artă
În altă ordine de idei, dar tot pe tema rolului artei în starea de bine, se spune că după pandemie am devenit probabil cea mai izolată și însingurată societate din istoria omenirii. Am învățat să ne retragem în propriile case, să lucrăm din locul în care ne petrecem și timpul liber, să ne cufundăm tot mai mult în „ale noastre” și să petrecem, în general, mai mult timp conectați la niște dispozitive decât unii cu ceilalți. Iar această lipsă a contactului uman pentru niște ființe considerate „animale sociale” nu putea să nu afecteze calitatea vieții.
Între timp au apărut diverse „variante” de…salvare a omului. Cum ar fi dezvoltarea personală prin artă. Poate funcționa?
„Comunicarea vizuală este puternic înrădăcinată în viețile noastre. Arta este probabil unul dintre cele mai variate moduri în care ne putem exprima ce simțim, chiar și atunci când nu avem cuvintele necesare să ne exprimăm sau suntem prea copleșiți de ceea ce simțim pentru a verbaliza aceste lucruri”, este de părere Adriana Tomeci – artist multidisciplinar și tutore de arhitectură, cu experiență de lucru cu adolescenți și copii.
„Dezvoltarea prin intermediul artei este mai mult decât posibilă! Artă este un prompt, un start excelent pentru inițierea unei conversații dificile, un mod pentru exprimarea lucrurilor greu de pus în cuvinte. De fapt, arta este un prilej extraordinar pentru proiecții, vise, nevoi și dorințe!”, mai adaugă Adiana Tomeci.
Starea de bine: Arta poate ajuta și persoanele care suferă de burnout
Centrul Cultural Clujean a testat în anul 2021 ipoteza prin care arta poate ajuta persoanele care suferă de burnout, un fenomen din ce în ce mai răspândit, rezultat al stresului cronic la locul de muncă, și care se manifestă prin epuizare fizică și mentală, detașare emoțională și sentimente de inutilitate.
Centrul Cultural a organizat ateliere creative, la care persoane cu simptome de burnout au participat timp de 7 săptămâni la activități care să le crească starea de bine, îndrumați de o echipă de artiști locali. Înainte și după intervenția artistică, nivelul de burnout a fost măsurat în cazul fiecărui participant, fiind astfel evaluat modul în care participanții au reacționat și s-au implicat în tehnicile artistice.
Pentru toți participanții, nivelul de surmenaj a scăzut, arată raportul de cercetare Impact of Artistic Interventions on Participants with Burnout, care a fost publicat ulterior. 9 din 11 persoane au avut un nivel mediu de burnout după intervențiile artistice și 2 persoane au avut un nivel scăzut. Cu alte cuvinte, arta poate reduce gradul de epuizare, poate crește starea de bine și îi poate inspira pe oameni să își dezvolte potențialul creativ, într-o lume din ce în ce mai grăbită și apăsătoare.