Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că a fost lansată versiunea beta a aplicaţiei în baza căreia românii vor putea avea o identitate digitală, unică. Aplicaţia se numeşte ROeID şi poate fi accesată de azi, iar cu ajutorul său, cetăţenii vor putea accesa toate platformele guvernamentale, precum Ghiseul.ro, SPV, și pentru platformele primăriilor, și pentru HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne, folosind un singur set de credenţiale.
De asemenea, ROeID asigură autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.
Practic, vom avea toate serviciile digitale accesibile printr-un singur login. Pentru crearea contului ROeID e nevoie de o imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt, a explicat Sebastian Burduja.
De ce este important ROeID?
Aplicația mobilă ROeID este un instrument important în digitalizarea tuturor serviciilor publice.
ROeID poate fi folosit în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosim acum contul Facebook sau Google pentru a ne autentifica în alte platforme private.
„Până acum, scopul principal al mersului la ghișeu, al cozilor de la ghișee în sine, era autentificarea – validarea identității. Fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele din carte și valida astfel identitatea persoanei. Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale fără a mai fi nevoie de verificările față în față, făcute de funcționarii statului”, a adăugat Burduja.
Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – „Autentificare cu RoeID”
Vorbim despre accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă – fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite.
Noua aplicație mobilă ROeID este disponibilă în Google Play Store și Apple App Store.
Proiect de 74 de milioane de lei
„Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 de milioane de lei, un proiect vital care are termen de finalizare luna august 2023. Noi am accelerat procedurile astfel încât la nivelul lunii mai să avem această versiune Beta, ca utilizatorii din România să o poată testa”, a mai spus Burduja.
Potrivit ministrului, este un proiect important, un pas pe care România trebuia să îl facă. „Un lucru important de specificat este că aplicația reprezintă un beneficiu și pentru românii din Diaspora. Un român din Diaspora și fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghișeul.ro să își rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăți la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghișeu, vor fi disponibile prin ROeID”, a adăugat Sebastian Burduja.
Declaraţii de la lansarea ROeID
Dragoș-Cristian Vlad, Preşedinte Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR):
„ROeID este soluția Single Sign On (SSO) a României, prin care cetățenii vor putea utiliza un singur nume de utilizator și o singură parolă pentru toate platformele informatice ale statului. Aplicaţia pune accentul pe centralizarea și securizarea informațiilor – pentru că aici vorbim de identitatea digitală unică a fiecărui cetățean al României. Trebuie să precizez că aplicația este lansată acum într-o versiune beta, într-un mediu de testare, nu de producție. Această lansare reflectă preocuparea noastră pentru transparență. ROeID va putea fi folosit la nivel european, fiind complementar unui alt proiect implementat de Autoritate – SITUE – Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, care va fi softul comun de identificare al Europei.
SITUE va facilita construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre UE, precum și cu furnizorii de identitate si servicii electronice din România. Am testat deja interconectări ale ROeID cu alte soluții de identitate digitală de la nivel european – de exemplu, dacă suntem în Franța și avem nevoie de servicii publice pe care le oferă statul francez, putem folosi ROeID pentru accesarea acestor servicii”.
Cosmin Niculescu, Secretar General ADR:
„Lansăm astăzi versiunea beta, pentru testare extinsă cu publicul – o testare de stres, i-am putea spune. Ne bucurăm și încurajăm feedback-ul pentru această aplicație, în special pentru componentele sale de User Experince și User Interface în ceea ce privește flow-ul utilizatorilor. Aplicația va rămâne în proces de dezvoltare până la 31 august, cand vom lansa în magazinele de aplicații Apple și Google versiunea finală, consolidată“.
Potrivit lui Niculescu, prin ROeID, avem pentru prima dată posibilitatea de a accesa, într-un mod unitar și integrat, toate serviciile publice digitale din Uniunea Europeană.
„Vorbim de o interfață de acces prietenoasă cu utilizatorul, care poate fi folosită pentru a accesa toate sistemele informatice publice ale statelor UE și toate serviciile publice digitale europene. Aplicația ROeID va putea fi folosită cross-border, peste tot în Uniunea Europeană, astfel că ea îndeplinește cerințele europene. ROeID este un rezultatul unui proiect implementat de ADR prin finanțare europeană și vizează implementarea Regulamentului Consiliului UE 1724/2018, dezvoltarea unui sistem Single Sign-On și de identitate electronică, în conformitate cu Regulamentul 910/2014.
La această dată, suntem în plin proces de notificare a aplicației la Comisia Europeană, conform prevederilor Regulamentului 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”