Tot mai multe companii din diverse domenii apelează în ultima vreme la roboții umanoizi pentru a prelua de la oameni anumite sarcini fizice, considerate periculoase.
În acest context, startup-ul american de robotică Figure tocmai a semnat un parteneriat cu germanii de la BMW pentru a integra astfel de roboţi umanoizi în uzina pe care producătorul de automobile bavarez o deține în SUA, transmite The Verge.
Sarcinile considerate periculoase vor fi preluate de roboții umanoizi
Acesta este primul acord comercial pe care compania Figure l-a semnat de la înfiinţarea sa, în 2022. Deşi reprezentanții Figure nu au dezvăluit câţi roboţi va folosi BMW, parteneriatul va începe demara cu un număr limitat, urmând să se extindă dacă vor fi îndeplinite obiectivele de performanţă, potrivit lui Brett Adcock, director general al Figure.
Câțiva roboţi umanoizi Figure vor fi integrați în unitatea de producţie pe care BMW o deține în orașul Spartanburg (Carolina de Sud), unde în prezent lucrează aproximativ 11.000 de angajaţi.
Aceşti roboți umanoizi vor fi integraţi în procesele de producţie, inclusiv la unităţile de caroserie, tablă şi depozit, în următoarele 12-24 de luni, după ce vor fi instruiţi pentru a îndeplini sarcini specifice. Roboții vor lucra printre oameni și vor prelua sarcinile considerate a fi periculoase pentru oameni.
„Am proiectat roboții pentru a fi siguri pentru oameni. Colaborarea cu BMW la automatizarea într-o unitate de producţie reprezintă un validator imens pentru noi în acest domeniu”, a declarat Adcock.
Roboţii umanoizi vor fi folosiți pentru sarcini specifice
Just last week Figure 01 learned how to make coffee using an end-to-end AI system
We are excited to be introducing industry leading AI to the automotive sectorpic.twitter.com/DNAZWnaYK3
— Figure (@Figure_robot) January 18, 2024
Producătorii de maşini, de la Honda la Hyundai, experimentează de câțiva ani folosirea roboţilor umanoizi pentru a efectua lucrări repetitive şi periculoase în liniile de asamblare.
Americanii de la Tesla au prezentat nu demult un astfel de robot umanoid, botezat Optimus Gen 2, care se află încă în proces de dezvoltare. CEO-ul companiei, Elon Musk, a prezis că, până în anul 2040, pe Pământ vor exista un miliard de roboţi umanoizi.
Roboţii umanoizi de uz general, care sunt dotați cu software alimentat cu inteligenţă artificială, s-au bucurat de un mare interes din partea investitorilor deoarece au potenţialul de a folosi o gamă largă de mişcări şi de a învăţa să îndeplinească sarcini noi, aşa cum fac oamenii.
În prezent, sunt folosiți roboţi umanoizi concepuți în general pentru sarcini specifice. Deocamdată nu este clar dacă un robot mai flexibil, capabil să realizeze o gamă mai largă de servicii, se va dovedi viabil într-un mediu real.