Poate i-ați văzut deja în restaurante ale lumii, sau în cadrul unor demonstrații la diverse evenimente: sunt roboții-chelneri, care pot face îndeajuns de multe „lucruri”, astfel încât să îngrijoreze industria HoReCa.
Salută clienții, îi pot conduce la mesele lor, le pot aduce mâncare și băuturi la masă și spală și vasele murdare. Unii chiar au fețe funny, cum ar fi cele asemănătoare pisicilor, și chiar torc când îi scărpinați pe cap, notează AP.
Dar sunt roboții chelneri (sau ospătari) viitorul? E o întrebare la care industria restaurantelor încearcă din ce în ce mai mult să răspundă.
Mulți cred că chelnerii roboți sunt soluția pentru deficitul de forță de muncă din industrie. Vânzările acestora au crescut rapid în ultimii ani, zeci de mii de oameni trecând acum prin sălile de mese din întreaga lume. „Nu există nicio îndoială în mintea mea că aici se îndreaptă lumea”, a spus Dennis Reynolds, decanul Hilton College of Global Hospitality Leadership de la Universitatea din Houston. Restaurantul școlii a început să folosească un robot în decembrie 2022, iar Reynolds spune că a ușurat volumul de muncă pentru personalul uman și a făcut serviciul mai eficient.
Dar alții spun că chelnerii roboți nu sunt cu mult mai mult decât un truc și că au mult de parcurs înainte de a putea înlocui oamenii.
Restaurantele, haotice pentru roboții ospătari
Ei nu pot primi comenzi, iar multe restaurante au trepte, terase exterioare și alte provocări fizice la care roboții nu se pot adapta.
„Restaurantele sunt locuri destul de haotice, așa că este foarte greu să introduci automatizarea într-un mod care să fie cu adevărat productiv”, a spus Craig Le Clair, vicepreședinte al companiei de consultanță Forrester, care studiază automatizarea.
Totuși, asemenea roboți proliferează. Bear Robotics, cu sediul în Redwood City, California, și-a prezentat robotul Servi în 2021 și se aștepta atunci să aibă 10.000 de dispozitive desfășurate în anii următori. De asemenea, Pudu Robotics din Shenzen, China, care a fost fondată în 2016, a implementat peste 56.000 de asemenea roboți în întreaga lume.
„Fiecare lanț de restaurante caută cât mai multă automatizare posibil”, a spus Phil Zheng de la Richtech Robotics, un producător de servere robot din Austin. „Oamenii îi vor vedea peste tot în următorul an sau doi”, a asigurat el.
Roboții care te servesc la restaurant au succes
Și un exemplu. Li Zhai a avut probleme în a găsi personal pentru Noodle Topia, restaurantul său din Madison Heights, Michigan, în vara anului 2021, așa că a cumpărat un BellaBot de la Pudu Robotics. Robotul a avut atât de mult succes încât a adăugat încă doi. Acum n robot conduce mesenii la locurile lor, în timp ce altul livrează boluri cu tăiței aburind la mese. Angajații adună vase murdare pentru un al treilea robot care merge cu ele la bucătărie și le spală.
În prezent Zhai are nevoie doar de trei oameni pentru a face același volum de muncă de care obișnuiau să se ocupe cinci sau șase persoane. Și se economisesc bani. Un robot costă în jur de 15.000 de dolari, a spus el, dar o persoană costă între 5.000 și 6.000 de dolari pe lună.
Zhai a mai spus că clienții postează adesea videoclipuri cu roboții pe rețelele sociale și așa îi „ademenesc” pe alții să vină la restaurantul lui. „Pe lângă economisirea forței de muncă, roboții generează afaceri”, a conchis el.
Noile tehnologii au fost prezentate în cadrul celei de-a patra ediții a FoodService and Hospitality. Industria Horeca din România e în plin avânt și a ajuns la aproape 35.000 de entități, dar se confruntă totuși cu o mare problemă, a lipsei de personal. Inteligența artificială poate fi astfel o soluție. Deși toată lumea e de acord că omul nu va putea fi niciodată înlocuit din ecuația ospitalității.
Clienți serviți rapid de roboții-chelneri
Astfel de roboți se presupune că vor deveni prezențe obișnuite și în restaurantele din România, după cum preconizează specialiștii din mediul HoReCa.
La București a fost promovată în acest weekend ideea roboților chelneri, în cadrul unui eveniment dedicat HoReCa. În această industrie e criză acută de forță de muncă, iar astfel de roboți preiau mare parte din sarcini. Se presupune că folosind o aplicație simplă, clienții sunt serviți rapid de roboții-chelneri și nu numai atât. Robotul-ospătar primește comanda pe display, o transmite la bucătărie și tot el duce mâncarea clienților la masă, iar la final tot robotul debarasează.
Peste 300 de producători și distribuitori din industria Horeca s-au adunat în Hala Laminor din Capitală, la a patra ediție a FoodService and Hospitality, iar aici s-a evidențiat, spre exemplu, și cum roboții pot fi cei care ajută la pregătirea mâncării în cantități mari.
Citiți și: Revoluționar: Roboții controlați de AI invadează piața recoltării fructelor