Cercetătorii de la Universitatea din Texas, Austin, au realizat un avans remarcabil în domeniul roboticii prin crearea de piele artificiale care imită finețea epidermei umane.
Roboții care vor avea piele ca oamenii
E-skin, invenția profesorului Nanshu Lu de la Universitatea din Texas, se distinge prin faptul că menține o precizie constantă chiar și sub tensiune. În contrast cu versiunile anterioare, pielea electronică tradițională poate confunda întinderea cu presiunea. Asta înseamnă, spun specialiștii că poate duce la erori în aplicarea forței de către roboți, conform unui comunicat de presă de pe site-ul instituției.

De ce sunt importante aspectul și finețea pielii lor
Noua piele artificială oferă un răspuns constant la presiune, indiferent de cât de mult este întinsă, imitând astfel precizia și finețea pielii umane. Această caracteristică permite roboților să îndeplinească sarcini delicate fără a provoca daune, de la manipularea obiectelor fragile până la interacțiuni umane sensibile.
Este utilă pentru omenire o astfel de inovație?
Deși este un progres remarcabil în domeniul tehnologiei, poate apărea întrebarea despre utilitatea acestei inovații. Cu toate acestea, aplicațiile sale sunt vaste, în special în domeniul sănătății și al intervențiilor de urgență. Roboții echipați cu această tehnologie ar putea prelua sarcini care sunt de obicei efectuate de îngrijitorii umani, cum ar fi verificarea pulsului pacienților, asistența la igiena personală sau administrarea de masaje.
Roboții vor fi din ce în ce mai căutați pentru îngrijirile medicale
Având în vedere îmbătrânirea populației și deficitul de personal, roboții vor deveni din ce în ce mai esențiali și căutați în domeniul îngrijirii medicale, explică Nanshu Lu, conform SpotMedia.
De asemenea, acești roboți ar putea fi folosiți în operațiunile de căutare și salvare în zonele afectate de dezastru, unde pot oferi asistență medicală imediată, cum ar fi resuscitarea cardio-pulmonară, fără a agrava și mai mult rănile victimelor.