Nu se anunță vremuri bune pentru românii care au credite cu dobândă variabilă. Cel puțin asta arată indicele ROBOR care se apropie de șase procente. Asta după ce a stagnat aproape un semestru.
Românii care au credite cu dobândă variabilă sunt cei care vor deconta creșterea indicelui ROBOR. În viitorul apropiat ratele vor crește în funcție de valoarea creditului contractat.
ROBOR, un coșmar pentru românii care au credite variabile
După o perioadă de stagnare de aproape trei luni, ROBOR-ul a atins în prezent 5,8 procente. Astfel, românii care au credite cu dobândă variabilă și care își actualizează acest indice în contract în aceste zile vor observa o creștere a ratei, scrie observatornews.ro.
În termeni reali, creșterea indicelui ROBOR până la 5,8% raportat la un credit de 350.000 de lei, echivalentul a 70.000 de euro se traduce printr-o majorare a ratei cu 64 de lei lunar. Asta în condițiile în care în momentul de față rata lunară pentru același credit nu este mai mare de 2,580 de lei.
Experții fiscali au și o explicație pentru această majorare, temporară de altfel. În linii mari creșterea indicelui ROBOR este cauzată de societățile comerciale care își achită datoriile. Cu toate acestea, economiștii avertizează că cea o alternativă pentru creditele cu dobândă variabilă sunt cele cu dobânda fixă.
IRCC a crescut în octombrie până la 5,99%
ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută instituțiile bancare între ele. Evoluția indicelui este în strânsă legătură de nivelul de numerar existent în piață. IRCC sau indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor este un alt indice care provoacă coșmaruri românilor care au credite.
IRCC a crescut de la 1 octombrie de la 5,86% la 5,99%. Acest indice se calculează în funcție de dobânda medie la care băncile se împrumută între ele. Banca Națională a României stabilizează zilnic IRCC-ul ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece instituții bancare selectate de BNR, potrivit platformei de specialitate Profit.ro.