Roberta Metsola (PPE, Malta) a fost realeasă președinte al Parlamentului European. Votul a fost secret, cu buletine de vot puse în plicuri care sunt introduse în urne transparente.
Parlamentul European rezultat în urma alegerilor europene din 6-9 iunie s-a reunit marţi, la Strasbourg, în sesiune constitutivă, pentru a-și vota președintele pentru următorii doi ani.
Roberta Metsola (PPE, Malta) a fost realeasă președinte al Parlamentului european cu 699 de voturi.
Ursula von der Leyen i-a transmis felicitări pentru realegerea în fruntea Parlamentului European:Leadership-ul și pasiunea dvs. pentru Europa sunt mai necesare ca niciodată.
În deschiderea şedinţei, cei 720 de eurodeputaţi au ascultat imnul Uniunii Europene, interpretat de un cvartet de coarde. Ulterior, a început procedura de alegere a preşedintelui Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate, funcţie pentru care candidează eurodeputatele Roberta Metsola (PPE, Malta) şi Irene Montero (grupul Stângii Europene, Spania). Cele două candidate au avut câte o intervenţie în care şi-au prezentat priorităţile.
Roberta Metsola – Malta – din partea PPE, a făcut apel la reducerea birocrației, aplecarea asupra nevoilor reale ale europenilor, consolidarea standardelor de integritate și continuarea sprijinului pentru Ucraina.
Roberta Metsola s-a pronunţat pentru reducerea birocraţiei
”Doresc să vă rog să-mi acordaţi încrederea şi votul pentru a continua pentru încă doi ani şi jumătate. Va trebui să venim cu legi de care cetăţenii UE au nevoie. În acest mandat, am înţeles că viitorul este orice altceva decât un dat previzibil. David Sassoli a pus demnitatea oamenilor înaintea oricărui alt obiectiv. Am promis atunci că îi voi onora moştenirea şi astăzi reînnoiesc acest legământ”, a spus Metsola, potrivit Agerpres.
Conform eurodeputatei malteze, Parlamentul European nu trebuie să se teamă să aducă schimbarea, iar în acest context parlamentarismul trebuie să fie consolidat. ”Nu putem accepta ca rolul nostru de europarlamentari să fie diluat”, a accentuat ea.
De asemenea, Roberta Metsola s-a pronunţat pentru reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor, dar şi pentru consolidarea standardelor de integritate în PE, o instituţie în care toţi membrii trebuie să fie complet răspunzători.
Nu în ultimul rând, Metsola a ţinut să sublinieze importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina, ţară care din februarie 2022 este ţinta unei agresiuni neprovocate şi nejustificate din partea Rusiei.
Roberta Metsola și contracandidata sa
Contracandidata sa este Irene Montero – Spania – din partea grupului Stângii Socialiste a criticat poziţia UE faţă de războiul din Ucraina, susţinând că ”popoarelor Europei li se impune un consens în favoarea războiului, aşa cum în urmă cu 15 ani li s-a impus să accepte măsurile de austeritate” în contextul crizei economice de atunci.
Eurodeputata spaniolă s-a pronunţat pentru consolidarea drepturilor sociale şi pentru garantarea drepturilor persoanelor LGBTI. Referitor la migraţie, Montero a spus că politica în acest domeniu nu se poate baza pe ideea că migranţii sunt o ameninţare pentru Europa.
În opinia sa, singura soluţie pentru stoparea ”fasciştilor este Stânga europeană”, ea estimând că ”politicile neoliberale aştern covorul roşu pentru fascişti”.
Roberta Metsola a fost aleasă pentru prima dată în Parlamentul European în 2013, devenind astfel una dintre primele femei din Malta care au devenit membre ale Parlamentului European. În 2014 a fost realeasă în funcția de europarlamentar cu un număr record de voturi pentru un candidat de sex feminin. Din punct de vedere profesional, ea este avocat, specializat în drept și politică europeană.
Roberta Metsola: „România a fost ţinută ostatic timp de mulţi ani”
Dr. Metsola a lucrat în cadrul Reprezentanței Permanente a Maltei pe lângă Uniunea Europeană din 2004 până în 2012, în calitate de atașat al Maltei pentru cooperare juridică și judiciară și șef al Unității de justiție și afaceri interne.
Ulterior, s-a alăturat echipei Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, în calitate de consilier juridic. A părăsit această funcție pentru a ocupa locul vacant al actualului lider al opoziției din Malta, Simon Busuttil, în calitate de deputat în Parlamentul European. În anii studenției, a fost foarte activă în diverse organizații, fiind secretar general al organizației studenților democrați europeni între 2002-2003.
Născută în 1979, Roberta Metsola este căsătorită cu Ukko Metsola și este mama a trei băieți. A absolvit Universitatea din Malta și Colegiul Europei din Bruges.
În martie a.c., preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat că, la sosirea în România, a dat paşaportul pentru control, simţind o frustrare prin care trece fiecare român, deoarece ţara noastră nu este în Schengen. Ea a susținut că este o discriminare, iar România a fost ţinută ostatic timp de mulţi ani.

Mesajul pentru cetățenii români
“În primul rând, împărtăşesc această frustrare. Am aterizat aseară târziu şi, când am dat paşaportul la sosire, mi-am amintit că aceasta este o preocupare şi o frustrare prin care fiecare cetăţean român, în fiecare zi, trebuie să treacă.
Este o discriminare, dacă pot să o spun foarte direct, după atâţia ani de la aderarea din 2007. Din 2011, instituţiile, inclusiv Parlamentul European, au stabilit că România a îndeplinit toate condiţiile şi atunci, aş putea spune, această ţară a fost ţinută ostatică timp de mulţi, mulţi ani până când sperăm că vom începe să vedem următorul pas, la sfârşitul acestei luni, pe 31 martie, cu ceea ce revine de drept ţărilor dumneavoastră. Mesajul meu pentru cetăţenii români este acesta: noi am fost alături de voi, ca Parlament European, încă de la început, vom continua să cerem accesul deplin la ceea ce vă este de drept.
Pentru că dacă nu aveţi acces deplin la ceea ce este dreptul vostru, Uniunea Europeană nu îşi face treaba suficient de bine”, a declarat Roberta Metsola la Antena3.