În timp ce Paștele aduce bucurie și tradiții în familie, tot mai mulți români s-au gândit să se aprovizioneze cu multe alimente pentru această perioadă. Tot acum este și un moment în care putem conștientiza nivelul alarmant al risipei alimentare.
Risipa alimentară de Paște. Care sunt greșelile pe care le fac românii
În fiecare an, peste 2,5 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în România, conform statisticilor. Din această cantitate, 20% constă în mâncare gătită, urmată de fructe, legume și pâine.
Suntem campioni la risipa alimentară
Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a subliniat impactul shoppingului impulsiv asupra acestei risipe: „Dacă ne uităm pe Eurostat, suntem campioni și la risipă alimentară, dar suntem campioni și din punct de vedere al stării proaste de viață, al unei calități a vieții foarte slabe”.
Președintele InfoCons: ”Cumpărăm foarte mult și nu avem unde să depozităm”
În contextul sărbătorilor, mulți oameni cumpără în exces, ignorând adesea data de expirare a produselor. Sorin Mierlea a adăugat: „Mulți dintre români în continuare se duc către zona aceasta a ofertelor de 3 la preț de 2, care de multe ori au un termen de valabilitate foarte scăzut, sau, cum este Paștele, cumpărăm foarte mult și nu avem unde să depozităm în condiții corespunzătoare produsul respectiv, și ne trezim că acele produse s-au stricat, nu mai pot fi consumate și le aruncăm”.
”35-45% din venituri se duc pe mâncare, iar din aceasta, 25% ajunge la gunoi”
Acest comportament generează o risipă considerabilă, în special în rândul populației cu venituri mai mici. „Aruncăm foarte mult, în condițiile în care dăm, ca și cuantum din salariu, undeva cam 35% – 45% din venituri se duc pe mâncare, iar din aceasta, din păcate, 25% ajunge la gunoi”, a subliniat Mierlea, la B1TV.