Administrația Națională de Meteorologie a anunțat buletinul nivometeorologic aferent perioadei 10 ianuarie ora 20:00 – 12 ianuarie 2024 ora 20:00.
Conform Buletinului nivometeorologic publicat de către Administrația Națională de Meteorologie, masivele montane Bucegi și Făgăraș au la peste 1800 de metri altitudine risc de avalanșă 3 – însemnat, iar sub 1800 de metri, 2 – moderat.
Pe scara riscului de avalanșă există cinci grade de pericol
Gradul 1-redus
Stabilitatea stratului de zăpadă: Stratul de zăpadă este în general stabilizat pe majoritatea pantelor.
Probabilitatea de declanșare a avalanșelor: Declanşarea avalanşelor este posibilă doar izolat pe pantele foarte înclinate şi în cazul unei supraîncărcări mari. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanşe de mici dimensiuni.
Gradul 2-moderat
Stabilitatea stratului de zăpadă: Pe anumite pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu stabilizat; în rest este stabil
Probabilitatea de declanșare a avalanșelor: Declanşările de avalanşe sunt posibile mai ales la supraîncărcări mari şi pe unele pante suficient de înclinate ce sunt descrise în buletin. Nu sunt aşteptate declanşările spontane de avalanşe de mare amploare.
Grad 3-însemnat
Stabilitatea stratului de zăpadă: Pe numeroase pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat.
Probabilitatea de declanșare: Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări, mai ales pe pantele descrise în buletin. În anumite situaţii sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari.
Grad 4-mare
Stabilitatea stratului de zăpadă: Stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate.
Probabilitatea de declanșare a avalanșelor: Declanșarea avalanșelor este probabilă chiar și printr-o slabă supraîncarcare, pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii sunt de așteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe de dimensiuni medii şi adesea chiar mari.
Grad 5-foarte mare
Stabilitatea stratului de zăpadă: Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată.
Probabilitatea de declanșare a avalanșelor: Instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar foarte mari dimensiuni.
Salvamont Romania pune la dispoziția turiștilor un Autoevaluator al Riscului local de avalanșă.
De câțiva ani, Salvamont România, pune la dispoziția turiștilor un Autoevaluator al riscului local de avalanșă, realizat de către Ion Sănduloiu – șef serviciu Salvamont Argeș, care include mai multe subiecte legate de traseu precum: Starea meteo anterioară și prezentă, Starea zăpezii, Istoric nivologic zonal, Relieful traseului si Nivelul de pregătire și dotare al grupului. Aceste subiecte au in continuare o serie de întrebari cu un punctaj aferent astfel încât, la finalul evaluării, turiștii iși pot da seama dacă traseul ales este unul fezabil sau trebuie regândit.