Atunci când roșiile și castraveții încep să pară plictisitori, să nu uităm de ridichi. Vara salatele fac parte din meniul zilnic – ideal, cât mai crocante, colorate și răcoritoare. Din mai până în septembrie, ridichiile adaugă o notă revigorantă oricărui preparat.
Ridichi, vedeta verii în materie de detox
Și nu sunt doar gustoase. Bogate în vitamina C, antioxidanți precum luteina și zeaxantina, dar și în minerale ca potasiul și calciul, oferind nutrienți valoroși. În plus, sunt surprinzător de hidratante și detoxifiante. De altfel, au fost utilizate de secole în medicina tradițională chineză și ayurvedică datorită presupuselor lor proprietăți terapeutice.
Ridichile sunt rădăcinile unei plante erbacee din familia Brassicaceae, ce include și broccoli, kale sau varza de Bruxelles. Originare din Asia, dar întâlnite și în flora spontană și cultivată din Europa și America, pot fi consumate integral: atât rădăcina, cât și frunzele tinere, fragede, excelente în salate și supe.
Există numeroase varietăți de ridichi, într-o gamă largă de forme, arome și culori. De la daikonul alb – o ridiche japoneză cu gust intens – la variantele violet, verde (asemănătoare cu pepenele roșu) sau chiar negre. Totuși, cele mai familiare sunt probabil ridichile roșii, crocante, comune în America de Nord și Europa.

Beneficiile ridichilor
Consumate crude, ridichile sunt un adaos binevenit în alimentația zilnică. Sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, oferind o senzație de sațietate, susținând digestia și reglând tranzitul intestinal. Au un indice glicemic scăzut și un ușor efect diuretic. Fiind alcătuite în proporție de aproximativ 95% din apă, sunt excelente pentru hidratarea pe timpul verii, susțin detox-ul și protejează ficatul.
De asemenea, ridichile conțin mult potasiu, esențial pentru reglarea tensiunii arteriale. Vitamina C prezentă în cantitate ridicată stimulează producția de colagen, contribuie la sănătatea pielii și întărește sistemul imunitar.
Cine ar trebui să evite ridichile?
Persoanele care suferă de gastrită, reflux gastroesofagian sau colită ar trebui să consume ridiche cu moderație, deoarece acestea pot accentua simptomele. De asemenea, ridichile nu sunt recomandate – în special în cantități mari – persoanelor cu hipotiroidism cauzat de deficit de iod, din cauza conținutului de goitrogeni, substanțe care pot afecta funcționarea glandei tiroide.
Cum poți consuma ridichi pentru beneficii maxime

Adaugă-le în salate, alături de alte legume crocante, cum ar fi feniculul, pentru un plus de prospețime. Poți crea o salată sățioasă de vară cu năut, ardei roșu, țelină și pătrunjel.
Poți adăuga felii pe platouri de tartine pentru o notă ușor picantă și revigorantă – sunt deosebit de gustoase cu brânză proaspătă de capră sau ricotta. Înlocuiește chipsurile cu ridichi tăiate și servește-le cu guacamole. Feliază-le subțire peste tacos sau servește-le pe pâine prăjită cu unt ori cremă de brânză. Sunt perfecte și într-un sandviș – adaugă un plus de textură și gust aproape oricărui preparat.
Deși cel mai frecvent sunt consumate crude sau pot fi și gătite. Trage-le rapid la tigaie și asezonează-le cu ierburi aromatice și un praf de turmeric pentru o garnitură delicioasă alături de pește. Pot fi adăugate și în preparate cu risotto sau quinoa pentru o notă condimentată, ori în omlete și quiche-uri.
Indiferent cum alegi să le consumi, crude, murate sau gătite sunt o alegere inteligentă pentru zilele călduroase, aducând un plus de savoare, hidratare și beneficii pentru sănătate. Așadar, vara aceasta, redescoperă plăcerea gustului simplu și autentic oferit de ridichi.