Plăcinta cu mere de post este una dintre cele mai iubite rețete din bucătărie în timpul postului. Cu o crustă crocantă, gust și aromă intensă, este desertul bun pentru orice moment al zilei. Rețeta este una simplă cu ingrediente vegane.
Plăcinta cu mere de post, mod de preparare și ingrediente necesare
Pentru aluat sunt necesare 500 g făină albă și un praf de sare care se amestecă într-un bol mare. Treptat se adaugă 150 ml ulei de floarea soarelui. Ingredientele se amestecă până când se ajunge la o textură nisipoasă. Urmează să adăugăm 200 ml apă călduță și o linguriță de oțet. Amestecul se frământă până se obține un aluat omogen. Pentru a obține două foi de plăcintă împarte cantitatea în două și lasă-le la odihnit timp de 20 de minute sub un prosop curat.
Pentru umplutură este necesar să curățați 1,5 kg de mere dulci-acrișoare pe care le dați prin răzătoare. Se storc merele de excesul de suc și apoi se amestecă cu 150 grame zahăr brun. Se poate folosi în loc de zahăr îndulcitor natural. Se adaugă și o linguriță de scorțișoară și opțional 1 plic de zahăr vanilat și umplutura este gata.
După ce aluatul s-a odihnit, acesta se întinde într-o foaie subțire și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. După acest pas adăugați 2 linguri de griș, necesar pentru a absorbi excesul de suc. Umplutura se acoperă cu a doua foaie de aluat și se sigilează marginile. La final înțeapă aluatul cu o furculiță și astfel vei preveni umflarea în timpul coacerii.
Sfaturi pentru o plăcintă perfectă
Preîncălzește cuptorul la 180°C și lasă plăcinta ce mere de post la copt timp de 35-40 de minute. Îți vei da seama că este gata când aceasta capătă o culoare aurie. Pentru a adăuga textură poți adăuga în umplutură nuci sau stafide.
Rețeta este alegerea ideală pentru momentele în care vrei să savurezi un desert fără să faci compromisuri în post. Savurează plăcinta cu mere de post caldă și depozitează restul la frigider.