back to top
spot_img

Rețeta secretă din Ikaria, “zona albastră” unde oamenii trăiesc peste 90 de ani

Descoperă ingredientele și pașii urmați ca să prepari rețeta longevității

Ikaria, o mică insulă grecească situată în estul Mării Egee, devine din ce în ce mai cunoscută pentru longevitatea și sănătatea remarcabile a locuitorilor săi. Recunoscută ca fiind una dintre cele cinci “Zone Albastre” ale lumii, Ikaria se remarcă prin ratele reduse de boli cronice și prin speranța de viață ridicată a celor peste 8.000 de locuitori. Aici, majoritatea oamenilor trăiesc peste 90 de ani.

31 martie 2024 Rețeta secretă din Ikaria, “zona albastră” unde oamenii trăiesc peste 90 de ani
Rețeta secretă din Ikaria zona albastră unde oamenii trăiesc peste 90 de ani

Secretul oamenilor din Ikaria

Ceea ce face Ikaria atât de specială este modul de viață al locuitorilor săi, care integrează obiceiuri sănătoase și echilibrate în rutina lor zilnică. Factori precum legăturile sociale și familiale puternice, exercițiile fizice regulate și somnul adecvat sunt considerate a fi cheia longevității acestor oameni.

31 martie 2024 Rețeta secretă din Ikaria, “zona albastră” unde oamenii trăiesc peste 90 de ani
Rețeta secretă din Ikaria zona albastră unde oamenii trăiesc peste 90 de ani

Dieta secretă din Ikaria 

Dieta joacă un rol central în această ecuație a longevității. Similar cu dieta mediteraneană, dieta ikariană este bogată în plante, incluzând nuci, cereale, cartofi, leguminoase, legume și semințe. Uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi adăugate, iar consumul moderat de produse lactate, pește, carne de pasăre și vin roșu completează această abordare echilibrată.

31 martie 2024 Rețeta secretă din Ikaria, “zona albastră” unde oamenii trăiesc peste 90 de ani
Rețeta secretă din Ikaria zona albastră unde oamenii trăiesc peste 90 de ani Foto NYTimes

Recent, Diane Kochilas, o bucătăreasă greco-americană, a lansat o nouă carte de bucate intitulată “The Ikaria Way”, care explorează și promovează stilul de viață și alimentația ikariană. Cartea oferă rețete delicioase și sănătoase, precum supa de castraveți cu iaurt și nuci, piersici la grătar cu salată de rucola și feta, și fasole fava picantă înăbușită în vin roșu.

31 martie 2024 Rețeta secretă din Ikaria, “zona albastră” unde oamenii trăiesc peste 90 de ani
Rețeta secretă din Ikaria zona albastră unde oamenii trăiesc peste 90 de ani

Fasolea Ikariană: Secretul sănătății și al longevității

Fasolea ocupă un loc deosebit de important în dieta ikariană, fiind recunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate. “Mănâncă fasole și trăiește mai mult” a devenit o filozofie pentru susținătorii bucătăriei din Zona Albastră, notează BBC.

31 martie 2024 Rețeta secretă din Ikaria, “zona albastră” unde oamenii trăiesc peste 90 de aniIngrediente pentru 4 porții: 4 linguri de ulei de măsline grecesc extra-virgin  1 ceapă roșie medie, tocată mărunt 2 tulpini de țelină, tocate mărunt sare de mare grecească  2 căței de usturoi, tocați mărunt 2 vinete mijlocii, curățate și tăiate în cuburi  piper negru proaspăt măcinat, după gust 2 căni de roșii tăiate în bucăți și scurse de zeamă 2 conserve de fasole cannellini de bună calitate (425 g), clătită și scursă 1 linguriță de oregano grecesc uscat 2 linguri de pătrunjel proaspăt cu frunze plate tocat 2 linguri de feta grecească fărâmițată sau cașcaval ras grosier 
Rețeta secretă din Ikaria zona albastră unde oamenii trăiesc peste 90 de ani

În timp ce Ikaria continuă să fie un model de inspirație pentru cei care caută să trăiască o viață lungă și sănătoasă, cartea lui Kochilas și secretele sale culinare oferă o fereastră către modul de viață ikarian, evidențiind beneficiile unei diete echilibrate și al unui stil de viață sănătos.

31 martie 2024 Rețeta secretă din Ikaria, “zona albastră” unde oamenii trăiesc peste 90 de ani
Rețeta secretă din Ikaria zona albastră unde oamenii trăiesc peste 90 de ani

Rețeta secretă din Ikaria

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 linguri de ulei de măsline grecesc extra-virgin 
  • 1 ceapă roșie medie, tocată mărunt
  • 2 tulpini de țelină, tocate mărunt
  • sare de mare grecească 
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 vinete mijlocii, curățate și tăiate în cuburi 
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 2 căni de roșii tăiate în bucăți și scurse de zeamă
  • 2 conserve de fasole cannellini de bună calitate (425 g), clătită și scursă
  • 1 linguriță de oregano grecesc uscat
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt cu frunze plate tocat
  • 2 linguri de feta grecească fărâmițată sau cașcaval ras grosier 

 

31 martie 2024 Rețeta secretă din Ikaria, “zona albastră” unde oamenii trăiesc peste 90 de ani - Foto: BBC
Rețeta secretă din Ikaria zona albastră unde oamenii trăiesc peste 90 de ani Foto BBC

 

Cum se prepară rețeta secretă

Pasul 1

Încălziți 2 linguri de ulei de măsline într-o oală mare și largă sau într-o tigaie adâncă, la foc mediu și gătiți ceapa și țelina până când devin translucide și se rumenesc ușor, aproximativ 10 minute. Se condimentează cu un vârf de cuțit de sare în timpul gătitului.

Pasul 2

Încorporați usturoiul și gătiți, amestecând pentru a se înmuia timp de aproximativ un minut. Scoateți amestecul de ceapă, țelină și usturoi pe o farfurie și adăugați încă două linguri de ulei de măsline.

Pasul 3

Adăugați cuburile de vinete în tigaie, măriți puțin focul și gătiți, amestecând, până când vinetele se rumenesc ușor. Adăugați din nou în tigaie amestecul de ceapă, țelină și usturoi. Se toarnă roșiile. Adăugați sare fupă gust și puțin piper negru, apoi lăsați amestecul să fiarbă timp de aproximativ 8 minute sau până când vinetele devin moi. 

Pasul 4

Adăugați fasolea scursă în oală, condimentați cu oregano și gătiți totul împreună timp de aproximativ 15 minute sau până când totul este fraged. Chiar înainte de a lua de pe foc, se adaugă pătrunjelul.

Pasul 5

Se servește, stropită cu ulei de măsline suplimentar, dacă se dorește, și acoperită cu feta fărâmițată sau cu cașcaval răzuit.

(Din The Ikaria Way, de Diane Kochilas. Copyright © 2024 de către autor și retipărit cu permisiunea St. Martin’s Publishing Group)

author avatar
Raluca Dan
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns