Oficiul de Știri
No Result
Vedeți toate rezultatele
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
Oficiul de Știri
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
No Result
Vedeți toate rezultatele
Oficiul de Știri
Oficiul de Știri Life De gustibus

Rețeta de zacuscă moldovenească. Secrete vechi de 150 de ani

Bănescu Aura de Bănescu Aura
24/10/2025
in De gustibus
A A
0
Rețeta de zacuscă moldovenească. Secrete vechi de 150 de ani

Rețeta de zacuscă moldovenească. Secrete vechi de 150 de ani

Share pe FacebookShare pe XShare pe Email
Publicat: 24.10.2025 01:34
Actualizat: 24.10.2025 01:34

Rețeta de zacuscă moldovenească. Zacusca moldovenească este o rețetă tradițională, iar modalitatea de preparare și ingredientele pot varia ușor de la o zonă la alta sau de la o gospodină la alta, dar în general, se bazează pe vinete, gogoșari și ceapă, adesea incluzând și morcovi sau ciuperci (ghebe).

Cuprins articol

Toggle
  • Rețeta de zacuscă moldovenească
  • Rețeta de zacuscă moldovenească, secretele unui preparat delicios
  • Cum se sterilizează borcanele pentru zacuscă, gem și murături

Rețeta de zacuscă moldovenească

Unele rețete moldovenești pot include o cantitate mai mare de morcovi pentru dulceață și culoare sau folosesc ciuperci (ghebe) pentru o aromă aparte. De asemenea, prepararea la cuptor sau la ceaun contribuie la gustul său specific.

Se folosesc doar patru legume de bază la rețeta de zacuscă moldovenească: ardeii, vinetele, morcovul și ceapa. Ardeii și vinetele, se pune pe plita încinsă la copt. În timp ce legumele se coc pe plită, se curăță și se taie mărunt ceapa iar morcovul se dă prin răzătoare.

Numărul de cepe sau morcovi se ajustează în funcție de cantitatea de ardei și vinete dar și de numărul de borcane care ar trebui obținut. Ceapa se pune la călit în ulei, iar după câteva minute se adaugă și morcovul. Atenție, ceapa nu trebuie să se ardă! Nici măcar să devină galbuie sau maronie. Doar înăbușită câteva minute.

Moldovencele din satul Mihai Viteazul călesc ceapa într-un ceaun mare sau o oală de tuci și folosesc ulei de la presă, nu din comerț la rețeta de zacuscă moldovenească.

Rețeta de zacuscă moldovenească, secretele unui preparat delicios

Unul dintre secretele rețetei de zacuscă moldovenească este bulionul! Trebuie să fie unul de calitate, natural, din roșii proaspete din grădină. „Nu din comerț”, spun gospodinele. Acesta se adaugă peste ceapa călită și peste morcov.

După ce legumele s-au copt, se curăță de coajă, după care se toacă mărunt sau se dau prin mașina de tocat. După ce se toacă bine amestecul de vinete și ardei, se adaugă peste ceapa călită și peste morcov. Se omogenizează și se lasă la fiert. Se adaugă sarea, piperul și  frunza de dafin.

Se lasă la fiert până uleiul iese la suprafață.

Citește și: Cât costă zacusca și cozonacii făcuți de Gabriela Cristea. Prețurile sunt piperate!

Cum se sterilizează borcanele pentru zacuscă, gem și murături

Sterilizarea borcanelor pentru zacuscă (sau pentru orice alte conserve) este un pas esențial pentru a te asigura că preparatul se va păstra în siguranță pe termen lung, prevenind dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului.

Există două etape principale de sterilizare:

1. Sterilizarea borcanelor goale și a capacelor (înainte de a pune zacusca):

Se recomandă spălarea foarte temeinică a borcanelor și a capacelor (de preferat cu detergent de vase și clătire foarte bună). Apoi, poți alege una dintre metodele de mai jos:

Sterilizarea la cuptor:

Preîncălzește cuptorul la 100°C – 110°C.

Așază borcanele curate pe o tavă (cu gura în sus, fără capace). Capacele se pot așeza lângă ele.

Lasă-le în cuptor timp de aproximativ 15-20 de minute.

Folosește borcanele cât sunt încă fierbinți pentru a le umple cu zacusca fierbinte.

Sterilizarea prin fierbere (Bain-Marie):

Pune borcanele curate într-o oală mare, pe fundul căreia ai așezat un prosop de bucătărie (pentru a preveni spargerea).

Acoperă-le cu apă și adu apa la punctul de fierbere.

Fierbe-le timp de 15-20 de minute.

Scoate-le cu grijă (folosind un clește special) și lasă-le să se scurgă pe un prosop curat, apoi umple-le cât sunt încă fierbinți.

Citește și: Dormim puțin și prost din cauza stresului și a facturilor

Sterilizarea la mașina de spălat vase:

Dacă mașina de spălat vase are un ciclu de spălare la temperatură înaltă (igienizare), poți rula un ciclu de spălare a borcanelor (fără detergent).

2. Sterilizarea finală (după ce ai pus zacusca în borcane):

Această etapă este cea mai importantă pentru conservarea pe termen lung. Se aplică după ce zacusca fierbinte a fost pusă în borcanele sterilizate, iar capacele au fost închise bine.

Sterilizarea în oală (Bain-Marie pentru conserve):

Așază borcanele pline (cu capacul închis) într-o oală mare, pe fundul căreia ai pus un prosop gros sau un grătar.

Toarnă apă fierbinte în oală, astfel încât să ajungă până la nivelul de 2/3 sau 3/4 din înălțimea borcanelor.

Adu apa la fierbere și menține focul mic. Timpul de fierbere variază (poate fi între 30 și 60 de minute din momentul în care apa începe să fiarbă, în funcție de rețetă).

După sterilizare, scoate borcanele și așază-le pe o suprafață de lemn sau pe un prosop gros, acoperindu-le cu o pătură pentru a se răci lent, timp de 24 de ore.

Sterilizarea la cuptor (pentru borcanele pline):

Așază borcanele pline și închise pe o tavă, în cuptorul rece.

Pornește cuptorul și setează temperatura la 120°C.

Menține la această temperatură timp de aproximativ 30-40 de minute (din momentul în care cuptorul ajunge la temperatura setată).

Oprește cuptorul, lasă ușa întredeschisă și lasă borcanele să se răcească lent în interior.

author avatar
Bănescu Aura Redactor
Aura Bănescu este jurnalistă la Oficiul de Ştiri, activă mai ales în zona de Actualitate și Entertainment & Showbiz. Ea scrie reportaje, articole și analize care îmbină latura jurnalistică serioasă cu teme de interes public, abordând subiecte diverse — de la evenimente controversate până la povești care prind atenția cititorului.
Citește mai mult
Actualitate LifeStyle Opinii Politica
Taguri: rețetăzacuscă
Parteneri
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

Articole similare

Niciun conținut disponibil

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește Oficiul de Știri pe


PAMFLETUL ZILEI
Rețeta de zacuscă moldovenească. Secrete vechi de 150 de ani
Pamfletul zilei
Ambițiile doamnei Oana Gheorghiu
de Flaviu Mitroi
12/11/2025
0

Desemnată de premierul Ilie Bolojan, specialistul în tăieri fără măsurători și analize, să reformeze mult hulitele companii de stat, Oana...

Citește mai multDetails
ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ
Distrigaz a lăsat fără căldură și apă caldă 120 de apartamente în prag de iarnă
Ce zodii sunt candidații la Primăria București și cum le influențează astrele personalitatea și șansa de câștig
Gabi Tamaș și Dan Alexa, câștigătorii Asia Express 2025. Cu câți bani s-au întors acasă
Negocierile de la Cotroceni pe tema pensiilor speciale au eșuat. Ce au cerut magistrații
Capcana politică din legea RCA. RCA – între falimentele asigurărilor și interesele de partid
Macron ar vrea să iasă din social media, dar e Regele ei 
banner proger
Rețeta de zacuscă moldovenească. Secrete vechi de 150 de ani

Oficiul de Stiri este un site de știri online, care acoperă subiecte naționale și internaționale, cu informații de actualitate, articole de opinie și analize.

Site-ul publică știri din domenii diverse, precum economie, energie, externe, justiție, social, business, cultură, educație, politică, lifestyle.

  • Actualitate
  • Extern
  • Lumea de lângă noi
  • Alegeri 2025
  • Business
  • Călătorii
  • Motion
  • News
  • Politică
  • Sport
  • Life
  • Casa și grădina
  • Cultură
  • De gustibus
  • Entertainment & Showbiz
  • Health & Fitness
  • Horoscop
  • Style
  • Gica Contra
  • Pamfletul zilei
  • Opinii
  • Pastila de râs
  • Special
  • Analiză
  • Anchete
  • Interviuri
  • Reportaje
  • Politica de confidențialitate
  • Politica de cookies
  • Politica editorială
  • Termeni și condiții
  • Despre
  • Redacția
  • Contact

© 2025 toate drepturile rezervate oficiuldestiri.ro

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
Vedeți toate rezultatele
  • Breaking News
  • Pamfletul zilei
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Special
    • Anchete
    • Reportaje
  • Politică
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • Business
  • Life
  • Sport
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Echipa
  • Telefon: 0799007711
  • Email: office@oficiuldestiri.ro

© 2025 toate drepturile rezervate oficiuldestiri.ro