Rețeta de zacuscă moldovenească. Zacusca moldovenească este o rețetă tradițională, iar modalitatea de preparare și ingredientele pot varia ușor de la o zonă la alta sau de la o gospodină la alta, dar în general, se bazează pe vinete, gogoșari și ceapă, adesea incluzând și morcovi sau ciuperci (ghebe).
Rețeta de zacuscă moldovenească
Unele rețete moldovenești pot include o cantitate mai mare de morcovi pentru dulceață și culoare sau folosesc ciuperci (ghebe) pentru o aromă aparte. De asemenea, prepararea la cuptor sau la ceaun contribuie la gustul său specific.
Se folosesc doar patru legume de bază la rețeta de zacuscă moldovenească: ardeii, vinetele, morcovul și ceapa. Ardeii și vinetele, se pune pe plita încinsă la copt. În timp ce legumele se coc pe plită, se curăță și se taie mărunt ceapa iar morcovul se dă prin răzătoare.
Numărul de cepe sau morcovi se ajustează în funcție de cantitatea de ardei și vinete dar și de numărul de borcane care ar trebui obținut. Ceapa se pune la călit în ulei, iar după câteva minute se adaugă și morcovul. Atenție, ceapa nu trebuie să se ardă! Nici măcar să devină galbuie sau maronie. Doar înăbușită câteva minute.
Moldovencele din satul Mihai Viteazul călesc ceapa într-un ceaun mare sau o oală de tuci și folosesc ulei de la presă, nu din comerț la rețeta de zacuscă moldovenească.
Rețeta de zacuscă moldovenească, secretele unui preparat delicios
Unul dintre secretele rețetei de zacuscă moldovenească este bulionul! Trebuie să fie unul de calitate, natural, din roșii proaspete din grădină. „Nu din comerț”, spun gospodinele. Acesta se adaugă peste ceapa călită și peste morcov.
După ce legumele s-au copt, se curăță de coajă, după care se toacă mărunt sau se dau prin mașina de tocat. După ce se toacă bine amestecul de vinete și ardei, se adaugă peste ceapa călită și peste morcov. Se omogenizează și se lasă la fiert. Se adaugă sarea, piperul și frunza de dafin.
Se lasă la fiert până uleiul iese la suprafață.
Citește și: Cât costă zacusca și cozonacii făcuți de Gabriela Cristea. Prețurile sunt piperate!
Cum se sterilizează borcanele pentru zacuscă, gem și murături
Sterilizarea borcanelor pentru zacuscă (sau pentru orice alte conserve) este un pas esențial pentru a te asigura că preparatul se va păstra în siguranță pe termen lung, prevenind dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului.
Există două etape principale de sterilizare:
1. Sterilizarea borcanelor goale și a capacelor (înainte de a pune zacusca):
Se recomandă spălarea foarte temeinică a borcanelor și a capacelor (de preferat cu detergent de vase și clătire foarte bună). Apoi, poți alege una dintre metodele de mai jos:
Sterilizarea la cuptor:
Preîncălzește cuptorul la 100°C – 110°C.
Așază borcanele curate pe o tavă (cu gura în sus, fără capace). Capacele se pot așeza lângă ele.
Lasă-le în cuptor timp de aproximativ 15-20 de minute.
Folosește borcanele cât sunt încă fierbinți pentru a le umple cu zacusca fierbinte.
Sterilizarea prin fierbere (Bain-Marie):
Pune borcanele curate într-o oală mare, pe fundul căreia ai așezat un prosop de bucătărie (pentru a preveni spargerea).
Acoperă-le cu apă și adu apa la punctul de fierbere.
Fierbe-le timp de 15-20 de minute.
Scoate-le cu grijă (folosind un clește special) și lasă-le să se scurgă pe un prosop curat, apoi umple-le cât sunt încă fierbinți.
Citește și: Dormim puțin și prost din cauza stresului și a facturilor
Sterilizarea la mașina de spălat vase:
Dacă mașina de spălat vase are un ciclu de spălare la temperatură înaltă (igienizare), poți rula un ciclu de spălare a borcanelor (fără detergent).
2. Sterilizarea finală (după ce ai pus zacusca în borcane):
Această etapă este cea mai importantă pentru conservarea pe termen lung. Se aplică după ce zacusca fierbinte a fost pusă în borcanele sterilizate, iar capacele au fost închise bine.
Sterilizarea în oală (Bain-Marie pentru conserve):
Așază borcanele pline (cu capacul închis) într-o oală mare, pe fundul căreia ai pus un prosop gros sau un grătar.
Toarnă apă fierbinte în oală, astfel încât să ajungă până la nivelul de 2/3 sau 3/4 din înălțimea borcanelor.
Adu apa la fierbere și menține focul mic. Timpul de fierbere variază (poate fi între 30 și 60 de minute din momentul în care apa începe să fiarbă, în funcție de rețetă).
După sterilizare, scoate borcanele și așază-le pe o suprafață de lemn sau pe un prosop gros, acoperindu-le cu o pătură pentru a se răci lent, timp de 24 de ore.
Sterilizarea la cuptor (pentru borcanele pline):
Așază borcanele pline și închise pe o tavă, în cuptorul rece.
Pornește cuptorul și setează temperatura la 120°C.
Menține la această temperatură timp de aproximativ 30-40 de minute (din momentul în care cuptorul ajunge la temperatura setată).
Oprește cuptorul, lasă ușa întredeschisă și lasă borcanele să se răcească lent în interior.


