Cauți o rețetă de cârnați de casă, delicioși și sănătoși, pentru masa de Crăciun? Cunoscutele Gina Bradea, Jamila și Laura Laurențiu au oferit câteva rețete de cârnați de casă pentru cei pasionați de gătit.
Rețetă de cârnați de casă (porc), pentru Crăciun, de la Gina Bradea
Gina Bradea are o rețetă de cârnați de casă proaspeți, care include carne de porc tocată cu satârul și câteva condimente speciale.
- 1 kg pulpă de porc
- 1 kg burtă de porc
- 30g sare
- 6g piper
- 1 lingură boia dulce
- 6g cimbru
- 1 căpățână de usturoi
- 400ml vin alb sec
- 4m intestine de porc
Cum prepari delicioși cârnați de casă, după rețeta de la Gina Bradea
Gina Bradea spune că la această rețetă de cârnați de casă se folosesc cantități egale de pulpă de porc și burtă de porc. Carnea se taie cubulețe și se pune într-un vas, apoi se adaugă vinul, usturoiul pisat, piperul și sarea. Totul se amestecă bine, apoi vasul se acoperă cu folie iar totul merge la rece până a doua zi. Carnea trebuie să stea în această marinadă între 12 și 24 de ore, iar din când în când se mai amestecă.
A doua zi, carnea se scurge și se toacă, iar apoi se adaugă cimbru uscat, boia dulce și se frământă foarte bine pentru 20 de minute. De asemenea, pentru fiecare kilogram de carne se calculează 1 metru de mațe de porc.
Rețeta de cârnați de casă (vită și oaie) de la Jamila
Jamila este, probabil, cea mai urmărită vloggeriță culinară de la noi, având 1,56 de milioane de abonați pe YouTube. Aceasta propune o rețetă de cârnați de casă, cu vită și oaie, care ar putea fi o variantă deosebită pentru a evita carnea de porc.
- 2,5kg ceafă de vită
- 2,5kg pulpă de berbec (oaie)
- 200g usturoi
- intestine de oaie
- rozmarin
- cimbru uscat
- boia dulce
- sare
- piper
Cum se prepară cârnații de casă după rețeta propusă de Jamila
Modul de preparare al rețetei poate fi văzut în videoclipul de mai jos, pe canalul personal al Jamilei.
Rețeta de cârnați de casă (vită și porc) de la Laura Laurențiu
Laura Laurențiu propune o rețetă de cârnați de casă din carne de vită și oaie. Rețeta ei bănățeană de cârnați afumați este una care încântă gusturile tuturor și nu este greu de preparat.
- 10 kilograme de carne în amestec vită-porc
- 300 de grame de usturoi
- 60 – 100 de grame de piper negru macinat
- Boia dulce
Mod de preparare al delicioșilor cârnați de casă după rețeta propusă de Laura Laurențiu
Opțional, se poate adăuga o lingură de zahăr la 10 kilograme de carne, care facilitează desprinderea pieliței de pe cârnații afumați.
Carnea se toacă cu o mașină de tocat cu găuri mai mari, apoi se cântărește. Carnea tocată se pune într-un stat uniform de gros, într-o covată, apoi se presară cu condimente (usturoiul zdrobit fin, piperul și boia dulce) după gust.
În timp ce se amestecă, se adaugă și o jumătate de litru de apă călduță, apoi ingredientele se frământă până când compoziția se omogenizează foarte bine.
Rețetă de cârnați de casă proaspeți, din carne de porc – Laura Laurențiu
- 1 kilogram de carne grăsuță, cu raportul de 70% carne macră – 30% grăsime
- 16 – 25 de grame de sare neiodată, pentru industria alimentară (eu, personal, pun 18 grame de sare/kilogram)
- 15 grame de usturoi
- 10 grame de paprika dulce, bine aromată
- 10 grame de piper (dacă nu vă place să simțiți o notă picantă în cârnați, reduceți cantitatea de piper până la 6 grame/kilogramul de carne)
- mațe de porc, putem avea nevoie de 1 până la 2 metri de mațe pentru fiecare kilogram de tocătură, în funcție de calibrul mațelor folosite
- Opțional: alte mirodenii, de exemplu chimen măcinat, cimbru uscat, semințe de coriandru sau ienibahar măcinate fin etc.
Modul de prepare îl găsiți în clipul de mai jos: