Rețeaua care jefuia turiști străini în Centrul Vechi este mult mai vastă și funcționa de mulți ani. Ultimele cercetări în acest caz au condus la depistarea altor nouă persoane, pe lângă cei opt depistați în luna iunie. Metoda este veche de ani de zile.
Dezvăluiri în cazul care vizează rețeaua care jefuia turiști străini în Centrul Vechi. Anchetatorii arată că cercetările și investigațiile desfășurate au condus către alte nouă persoane implicate în acesată rețea.Totodată, surse judiciare au declarat, pentru Oficiul de stiri, că metoda folosită de rețeaua care jefuia străini este folosită de mulți ani. Chiar și în preajma hotelului Intercontinental.
Rețeaua care jefuia turiști străini în Centrul Vechi
Unul dintre turiști a făcut plângere la Secția 17 Poliție după ce a observat că într-o singură noapte au existat pe cardul său 16 tranzacții suspecte, în valoare de 150.000 de lei, echivalentul a 30.000 de euro. Turiști străini erau ademeniți în aceste localuri cu promisiunea că vor petrece câteva clipe în compania hosteselor și că vor primi băutură din partea casei. Era primu pas din metoda folosită de membrii din rețeaua care jefuia turiști străini. Scopul era să le încarce nota de plată după ce le ofereau alcool în exces și, de exemplu, dacă era vorba de o notă de plată de 1.000 de lei, atunci la finalul acestei sume se mai adăuga un zero și cifra totală devenea de 10.000 de lei.
Turist străin sechestrat și jefuit
Complici în rețeaua care jefuia turiști străini, angajații cluburilor de noapte din Centrul Vechi erau atenți în momentul în care victimele introduceau codul PIN pe terminalul POS. Apoi, profitând de faptul că se aflau în stare de inconștiență de la prea mult alcool consumat le furau cardul și făceau tranzacții în contul societăților comerciale. Mai grav este că unul dintre turiști străini a fost și sechestrat în luna mai, în două locuri din centrul Capitalei, prima dată într-un apartament din Sectorul 3, apoi a fost dus cu forța într-un salon de masaj de pe strada Lipscani din Capitală. Acolo i s-au furat telefonul mobil, documentele și portofelul. Suspecții, toți bărbați, au făcut mai multe tranzacții suspecte folosind cardul și PIN-ul acestuia. În cele din urmă, o persoană l-a văzut cerând ajutor de la etajul 1 al clădirii în care era sechestrat.
Percheziții și acuzații grave
Poliția Capitalei transmite că, la data de 18 septembrie 2024, au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, emise pe numele bănuiților, unul dintre aceștia fiind deja sub măsura arestului la domiciu în acest dosar. În continuarea cercetărilor efectuate de către poliţiştii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de furt, tâlhărie calificată, lipsire de libertate în mod ilegal, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de tranzacții financiare în mod fraudulos și tăinuire, în cauză au mai fost efectuate și alte activități de cercetare și de urmărire penală, în vederea probării activității infracționale.
Alți opt reținuți pentru 24 de ore
În acest caz, cercetările și investigațiile desfășurate au condus către alte nouă persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor. Astfel, la data de 18 septembrie 2024, au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, emise pe numele bănuiților, unul dintre aceștia fiind deja sub măsura arestului la domiciu în acest dosar. După audieri, față de opt bănuiți a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Urmează ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentați în fața procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cu propunere de punere în mișcare a urmăririi penale și luarea altor măsuri privative de libertate. În cauză, la data de 12 iunie a.c., au fost puse în executare 17 mandate de percheziție domiciliară și 8 mandate de aducere. În urma audierilor, față de șase bănuiți a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Ulterior, față de 5 dintre aceștia a fost dispusă măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, iar față de o persoană, măsura arestului la domiciliu, pentru 30 de zile.
Cum funcționa rețeaua care jefuia turiști străini în Centrul Vechi
Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că mai mulți bănuiți identificau persoane vătămate, de regulă cetățeni străini, pe care le conduceau în incinta a două societăți comerciale, sub pretextul consumului de alcool, în compania altor persoane. Ulterior, profitând de starea vulnerabilă a acestora, cauzată de efectul consumului de alcool, le-ar fi manipulat telefoanele mobile sau cardurile bancare, efectuând mai multe tranzacții financiare sau procedau la transferarea unor sume de bani prin intermediul unor aplicații de banking, către diferite conturi.
Prejudiciu de 100.000 de euro
Rețeaua care jefuia turiști străini în Centrul Vechi. Din cercetări, s-a stabilit că, în unele cazuri, bănuiții ar fi sustras sau ar fi deposedat, prin violență, persoanele vătămate de anumite bunuri, inclusiv prin lipsirea de libertate în mod ilegal a acestora. Prejudiciul creat a fost estimat la aproximativ 100.000 de euro. Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Pe parcursul activităților s-a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, dar și de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Capitalei, precum și de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
CITIȚI ȘI: Rețeaua care jefuia turiști străini. Percheziții în București