O adevărată rețea de vânzători de permise de conducere a fost anihilată de polițiști. Nouă percheziții au fost efectuate la escroci, în județul Bacău.
Nouă percheziții au fost fost efectuate de polițiști din București pentru destructurarea unei rețea de vânzători de permise. Escrocii păcăleau clienții prin postarea de anunțuri pe internet.
Naivii erau păcăliți că pot obține permise emise în România sau în ale state din Europa.
În acest mod, timp de doi ani, escrocii au păcălit aproape 50 de oameni. Victimele au plătit peste 130.000 de lei pentru permise de conducere pe care nu le-au obținut niciodată.
Rețea de vânzători de premise de conducere
Din datele și probele obținute de polițiști reiese că rețeaua de vânzători de permise a funcționat în perioada 1 ianuarie 2022 – 21 mai 2024.
Concret, mai multe persoane ar fi postat pe diferite platforme de socializare, cu privire la obținerea autenticității unor permise de conducere, ca stat emitent atât România, cât și alte state din Europa.
Poliția Capitalei transmite că escrocii oferea posibilitatea de a contacta un număr de telefon, conversațiile fiind purtate exclusiv prin intermediul unei aplicații de mesagerie online.
Din datele obținute de oficiuldestiri.ro reiese că astfel de platforme online funcționează încă din anul 2015.
„Satisfacerea clienților noștri este prioritatea noastră. Din 2015, am livrat cu succes sute de permise de conducere, sute de pașapoarte, mai puține permise de ședere și multe cărți de identitate”, se arată pe un site de acest gen.
Cum acționau escrocii
Din cercetări s-a stabilit că, la momentul în care bănuiții contactați persoanele vătămate, prin folosirea de nume sau calități mincinoase, ori de alte mijloace frauduloase, ar fi reușit să inducă în eroare persoane vătămate
Escrocii le solicitau diferite sume de bani în avans. Apoi, banii erau transferați prin intermediul unor platforme financiare.
Cu privire la aceste sume, ele erau justificate ca fiind costuri ale demarării procedurilor și expedierii permisului în cauză, fără ca acest lucru să se concretizeze.
Prejudiciu de peste 130.000 de lei
Până la acest moment au fost stabilitate aproximativ 47 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind estimat la 131.200 de lei.
De asemenea, sa mai stabilit ca o parte dintre escroci ar fi deschis conturi bancare în nume proprii, pe mai multe platforme financiare. Conturile ar fi fost folosite de patru bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, pentru a transfera banii. în mod succesiv.
Nouă percheziții în județul Bacău
Pentru anihilarea rețelei, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale au pus în executare, pe 22 mai, nouă mandate de percheziție domiciliară, în județul Bacău.
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale.
Cercetările au fost, ulterior, extinse și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
La percheziții au fost identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, respectiv telefoane mobile, cartelă SIM, laptopuri, înscrisuri, precum și 20.000. de lei.
Șase escroci identificați
Totodată, au fost depistați șase escroci, trei dintre aceștia, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, fiind conduse la audieri, în baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare.
Ulterior, cei trei bănuiți au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraților cu propuneri legale.
Polițiștii continua cercetările
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals înscrisuri sub semnătură privată și înșelăciune în formă continuată.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău.
CITEȘTE ȘI: Mario Iorgulescu. Decizia judecătorilor de la Înalta Curte