Restaurantul La Mama de la Ateneu s-a închis, după 22 de ani în care a fost considerat unul dintre simbolurile Capitalei și un obiectiv de bifat pe lista turiștilor. Ei bine, spațiul de 620 de metri pătrați în care a funcționat restaurantul La Mama a fost preluat deja de alți proprietari, care au planuri mari cu el.
Ce se întâmplă cu spațiul unde a funcționat La Mama de la Ateneu
După 22 de ani de activitate, restaurantul La Mama de la Ateneu s-a închis, după expirarea contractului de închiriere a spaţiului de 620 de metri pătraţi din centrul Bucureştiului. Înconjurat de cafenele, pizzerii, restaurante cu specific, baruri şi cofetării, acesta nu a mai avut succesul de altădată.
Astfel, în 2025, casa şi terasa vor fi preluate de grupul Fratelli, însă detalii despre noul restaurant nu sunt cunoscute încă. Dani Caramihai, Liviu şi Mihai Popescu, Silviu Tălpău şi Nicu Mergeani, proprietarii clubului preferat al vedetelor, au de gând să se impună şi în zona de centrală a Capitalei, potrivit bugetul.ro.
„Noi vrem să aducem Fratelli, dar deocamdată nu e nimic semnat. Încă nu știm ce concept va fi”, spune Liviu Popescu, unul dintre proprietarii grupului Fratelli.
Grupul Fratelli are în portofoliu concepte precum Fratelli Studios, Fratelli Mamaia, Fratelli Ristorante, Fratellini Bistro, Biutiful, Uanderful, dar şi servicii de delivery şi divizia Fratelli Catering, care deserveşte evenimente precum Brand Minds, Untold, Electric Castle, Neversea şi Summerwell. Grupul a obţinut anul trecut afaceri de 88,5 mil. lei, plus 13%.
În imediata proximitate a acestui spaţiu se află localuri precum Chocolat, Le Bistro Francais, Mace by Joseph Hadad şi Salon Golescu, localuri poziţionate pe segmentul mediu plus sau chiar premium.
Citește și: Rețeta de gogoșari murați a doamnei Silica
La Mama, o istorie de un sfert de secol
După închiderea restaurantului La Mama din zona Ateneu, lanţul La Mama, cu o prezenţă de 25 de ani pe piaţă, mai operează astăzi cinci unităţi, toate în Capitală.
Cătălin Mahu, fondatorul businessului, declarase la începutul lui 2023 că vrea să reia expansiunea după câţiva ani de pauză şi că are în plan deschiderea a cel puţin două localuri noi în acest an. Până în prezent însă nu a fost inaugurată nicio unitate nouă.
În primăvara lui 2019, aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea primului restaurant La Mama a fost marcată de lansarea volumului „Povestea de la colţul mesei”. Scris de proprietarul rețelei La Mama, Cătălin Mahu, acesta este primul volum de memorii al unui antreprenor român din domeniul ospitalității şi reprezintă o radiografie a societăţii româneşti, din 1999 până în prezent.
Cartea abordează teme incitante şi provoacă cititorul să descopere etapele prin care a trecut atât societatea românească, cât şi industria din domeniu, în viziunea autorului, care priveşte de la „colţul mesei” transformările şi evoluţiile din cei de 20 de ani pe care i-a trăit alături de La Mama. De-a lungul celor 20 de ani, i-au trecut pragul peste 12 milioane de clienți, oameni de tot felul, personalități din toate domeniile – artiști, politicieni, diplomați, români și străini, toți primiți cu bucatele tradiționale care se regăsesc în meniul La Mama.
Citiți și: De ce se bat românii pe pâine la târguri
Lanțul La Mama a fost fondat de Cătălin Mahu și Dragoș Petrescu, care a fondat și dezvoltat rețeaua de restaurante City Grill. Despărțirea celor doi este subiectul capitolului „Despărţirea de Dragoş: fereşte-mă, Doamne, de prieteni!„, care dezvăluie într-un stil direct motivele care au dus la ruptură, dar și etapele prin care au trecut restaurantele La Mama după separare.
”Despărțirea de Dragoș a fost pentru mine ca un divorț, cu toate implicațiile lui, iar imediat după, am constatat că, deși i-am șters numărul din telefon, nu am cum să îl uit vreodată… Acum vorbim, am înființat împreună asociația patronală HORA, orice rană se vindecă, dar probabil că am fi dus La Mama mult mai departe dacă am fi continuat împreună”, povestește Mahu.