Reprezentanții cântăreţei Sinéad O’Connor au condamnat folosirea de către Donald Trump a hitului „Nothing Compares 2 U”, la mitingurile organizate în ultimul timp, în contextul alegerilor prezidențiale din SUA, din acest an.
O declarație comună a administratorilor proprietății cântăreței și a casei de discuri Chrysalis Records a cerut ca fostul președinte SUA să „înceteze imediat folosirea muzicii” sale, notează DPA.
“Putem spune fără exagerare că Sinéad s-ar fi simţit dezgustată, rănită şi insultată să-şi vadă opera deturnată în acest fel de cineva pe care ea îl poreclise ‘demonul biblic'”, au adăugat moştenitorii ei într-un comunicat publicat de Variety.
Sinéad O’Connor nu este singura „folosită” de Trump
Numeroşi artişti au denunţat utilizarea de către Donald Trump a muzicii lor în cadrul mitingurilor sale de campanie. Recent, Johnny Marr de la The Smiths s-a simţit ofensat după ce Trump a cântat Please, Please, Please, Please, Let Me Get What I Want la un miting.
Artişti precum Adele, Aerosmith, The Beatles, Bruce Springsteen, Elton John, Guns n’ Roses, Leonard Cohen, Linkin Park, Neil Young şi Tom Petty i-au cerut lui Trump să nu mai folosească niciodată cântecele lor la mitinguri.
În 2018, Steven Tyler, solistul Aerosmith, i-a cerut preşedintelui Donald Trump să nu mai folosească muzica trupei la mitingurile lui, avocaţii cântăreţului trimiţând o notificare în acest sens la Casa Albă după ce piesa “Livin’ on the Edge” a fost difuzată la o adunare la care a participat Trump, potrivit The Guardian.
Avocaţii au argumentat că “Domnul Trump creează falsa impresie că cel pe care îl reprezentăm şi-a dat consimţământul pentru a folosi muzica sa, chiar dacă nu sprijină administraţia Trump”. Potrivit notificării, “Domnul Trump nu are niciun drept de a folosi numele, imaginea, voce şi nimic din ce are legătură cu clientul nostru, fără permisiunea sa în scris”.
Sinéad O’Connor, înaintea vremii
O’Connor a criticat mereu autoritățile politice și religioase, inclusiv prin gestul care i-a adus condamnare mai ales în Statele Unite, de a rupe în fața camerei poza Papei, în semn de protest față de mușamalizarea abuzurilor sexuale în Biserica Catolică.
Nothing Compares 2 U s-a aflat pe primul loc în topul muzical din Marea Britanie în 1990 și i-a adus interpretei faima mondială.
După moartea ei în 2023, mulți au spus că a fost „înaintea vremii” în condamnarea unor asemenea fapte, fiind marginalizată în mod nedrept pentru luările sale de poziție.
Citiți și:
Fanii sunt furioși: Cum a ajuns cântăreața Taylor Swift „agent anti-Trump”