BIAS 2023, a 13-a ediție a evenimentului, a fost fierbinte. Din toate punctele de vedere.
Dacă-n 2022, primul de după pandemie, vremea n-a ținut cu organizatorii, obligându-i chiar să amâne cu o zi evenimentul, BIAS 2023 s-a bucurat de un cer pe care puteai zări doar câțiva nori. Iar publicul larg, căruia îi este dedicat acest show, a făcut abstracție de caniculă, și n-a ezitat să răspundă prezent la o ediție care celebra și 100 de ani de la primul zbor internaţional de noapte, cu program regulat, operat de CFRNA pe ruta Belgrad – Bucureşti Băneasa. Dotați cu șepcuțe sau umbrele, zeci de mii de oameni de toate vârstele au făcut abstracție de soarele care ardea, la propriu, pentru a savura momentele de dynamic display care s-au succedat pe parcursul a mai bine de zece ore.
Și, atunci când tragem linie, fără îndoială, se poate concluziona că BIAS 2023 a oferit le-a oferit ceea ce a promis. Cu atât mai mult cu cât spre deosebire de anul trecut, activitatea de la sol a completat demonstrațiile din aer. Iar numărul mare al celor care au dorit să se afle în preajma avioanelor și elicopterelor expuse, probează din plin acest lucru. În comparație cu evenimentul din 2022, BIAS 2023 a avut un program mai încărcat și mai variat, evoluțiile au fost în general bine primite, deși există loc pentru îmbunătățiri.
Peste 100 de aeronave civile şi militare, dar şi 150 de piloţi şi paraşutişti, au fost elementele care au creionat tabloul show-ului. Forțele Aeriene Române au atras atenția anul acesta cu aeronave F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Șoim, IAR 330 PUMA, IAK 52 C 27J Spartan, elicoptere EC 135 și H135 aparținând Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – IGSU. Li s-au alăturat Forțele Armate Slovene, care au participat cu Pilatus PC-9. Plus un L-29 Delfin privat din Slovacia. Forțele Aeriene ale SUA au venit cu elicoptere Blackhawk și Apache, iar Forțele Aeriene ale Canadei cu o aeronava McDonnell Douglas CF-18 Hornet.
În zona General Aviation Exhibition, producători și proprietari de aeronave, precum și furnizori de servicii de aviație generală au expus zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Mai mult, anul acesta, și la expoziția militară au fost multe de văzut. Aș aminti că Forțele Aeriene Române au venit cu MiG-21 LanceR, F-16 Fighting Falcon, IAR-99 ŞOIM, C-27J Spartan, AN-30, elicoptere IAR 330, un radar de joasă/medie altitudine TPS-79R, o instalaţie de lansare a rachetelor sol-aer HAWK, o instalaţie de lansare rachete M903/PATRIOT şi o autospecială EOD. Elementul de noutate l-a constituit prezenţa simulatorului de MiG-21 LanceR, care va fi amplasat alături de simulatoarele de IAK-52 şi de simulatorul de zbor instrumental, la standul de prezentare a ofertei educaţionale a Forțelor Aeriene Române. În plus, Forțele Aeriene Slovene au expus un Turbolet L 410, iar Forțele Aeriene Olandeze – două aeronave F 16 Fighting Falcon. Forțele Aeriene Germane au adus un elicopter CH 53 și un avion Tornado, Forțele Aeriene ale Ungariei – un elicopter de atac H-145M, iar Forțele Aeriene ale Iordaniei un C 130 Hercules. De asemenea, Heavy Airlift Wing (HAW) a prezentat un Boeing C17 Globemaster III, iar în ceea ce privește segmentul civil, am putut vedea un RomBAC 1-11 de la ROMAERO și un ATR 72-600 de la TAROM.
Dacă vorbim despre calitatea reprezentațiilor, fără îndoială, două sunt punctele centrale de discuție. În special dacă vorbim despre cei care au zborul și aviația în sânge. Și care, evident, au avut o mulțime de reacții în mediul online, fie că vorbim despre canale media de specialitate, bloguri sau social media.
La capitolul evoluții, Aeroclulubul României a impresionat cu formația de 8 Extre a Șoimilor României. Și îi dau dreptate lui Marius Doroftei, redactor-șef al site-ului AviatiaMagazin.com, este de salutat faptul că Andreea Bănesaru a făcut rapid pasul către 330SC, ea având atuurile menite să-i confere statutul de vector de imagine. In varsta de 23 de ani, Andreea împarte pasiunea pentru acrobație cu colegii ei de când avea 16 ani și a făcut primul pas în Aeroclubul Romaniei, ulterior intrând în echipa Hawks of Romania și câștigând titlul de vice-campion național. Un merit important pentru acest lucru îl are George Rotaru, directorul general al Aeroclubului României, care a probat din nou că are și acea calitate rară de a-i propulsa pe cei din jurul său în lumina reflectoarelor. Iar Marius mai are dreptate și când spune că momentul IAR-823 a fost programat prea devreme, și că poate se impunea și o reprezentație spre seară, când soarele se pregătea să plece de pe cer și zona de public s-a umplut.
În ceea ce privește Forțele Aeriene Române, puteau puncta mai bine ultima apariție cu public a MiG 21, prin obiecte promoționale eventual. Altfel, au încântat solo-urile cu IAR-99 de la Centrul de Cercetari si Incercari in Zbor – CCÎZ, IAR-330 Puma modernizate in varianta SOCAT de la Baza 90 și două aeronave F 16 Fighting Falcon care au făcut o „pauză” din exercițiile de poliție aeriană care au loc deasupra Mării Negre alături de aliați pentru a ne încânta atât privirile cât și urechile în momentele în care afterburner-ul motorului îți făcea simțită prezența.
Flying Bulls, au avut o evoluție de excepție, ca întotdeauna, iar P-38 Lightning si B25 Mitchell cu a sa încărcătură istorică, dar si cele 2 aeronave F4U Corsair si T28 Trojan pe care le știm din marile bătălii aviatice ale Celui de-al doilea Război Mondial, este imposibil de descris în cuvinte. PC-9 și-a respectat statutul, elicopterele americane, ”surpriza” show-ului, au arătat ce înseamnă rutină antrenată, iar Delfinul a făcut ceea ce trebuia să facă, zgomot. În timp ce celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobație aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31, a probat din nou că pentru legende, inclusiv în aviație, vârsta este doar un număr. Show-ul de serara fiind unul incitant pentru spectatori, unde „veteranul” Jurgis Kairys împreună cu Air Bandits cu ale sale Yak 52 au facut manevrele de acrobație bine cunoscute prin spectacolul pirotehnic pregătit de organizatori pentru acest moment de la asfințit.
Apoi, ajungând la al doilea aspect, au existat însă și voci care au reclamat faptul că lista invitaților nu este mai amplă. Aici însă, cred eu, este mai degrabă vorba despre obișnuința românului de a critica tot. Pentru că organizatorii nu s-au lansat în promisiuni deșarte privind numele prezente la BIAS 2023, iar comparațiile cu evenimente tradiționale, precum RIAT-ul britanicilor, ori Radom, show-ul polonezilor, ține mai degrabă de o poziționare nerealistă decât de realitatea evenimentului, astfel că lasă puțin loc de înțelegere pentru vehemența unora dintre critici. Mărturie stă, spre exemplu, fie și doar impactul deloc strălucit pe care l-au avut olandezii în București, cu al lor stand plin ochi cu produse pentru fani, și la prețuri deloc exagerate, aspect asupra căruia cârcotașii ar trebui să mai reflecteze când pun BIAS în balanță cu manifestările similare din Europa. În loc să visăm la cai verzi pe pereți, cred că mai oportun este să facem pașii care se impun pentru a crește masa cunoscătorilor și a transforma astfel Bucureștiul și România într-un loc atractiv pentru formațiile de acrobație de renume.
După cum, loc de mai bine este și-n plan organizatoric. În contextul temperaturilor ridicate înregistrate în ziua evenimentului, care, ținând cont și de ceea ce degaja betonul încins, a dus mercurul din termometre chiar și peste 50 de grade, putea să fie sporit numărul corturilor pentru public. Căci au fost o mulțime de oameni care n-au rezistat întreaga zi tocmai din pricina lipsei locurilor umbrite. Ca și, pe de altă parte, de imposibilitatea de a achiziționa, la prețuri decente, măcar indispensabila apă. Căci, clasic, comercianții care s-au numărat printre furnizori au fost puși și acum, ca și-n anii precedenți, pe căpătuială. Nu spune nimeni că n-ar trebui să crească adaosul comercial în condiții de evenimente, însă la noi nu doar avioanele, ci și prețurile se îndreaptă în aceste situații către cer. Iar organizatorii ar trebui să găsească o cale să-i aducă pe partenerii comerciali mai aproape de pământ. După cum, ar putea să caute modalități de a spori oferta de suveniruri și obiecte dedicate fanilor, care a fost departe de așteptări, ca să nu mai vorbim despre reperele pe care le invocau în social media cârcotașii de serviciu.
Foto: Sorin Alexandrescu. Video: Bucharest International Air Show