Turiștii sunt sfătuiți să respecte câteva reguli pe pârtiile din România, pentru a evita situațiile neplăcute dacă se află la schi.
Astfel, pentru a evita situaţiile neplăcute, iubitorii sporturilor de iarnă sunt rugaţi să citească şi să respecte unele reguli. Cum ar fi respectul celuilalt: orice schior trebuie să se comporte în orice clipă astfel încât să nu îl pună pe cel de lângă el în pericol. Acest set de reguli a fost stabilit în anul 2002, de catre Federația Internațională de Schi, și se referă la viteză, direcție, depășiri, opriri în pantă și, nu în ultimul rând, la ajutorul în caz de accidente.
De asemenea, stăpânirea vitezei şi a comportării: orice schior trebuie să-şi adapteze viteza de alunecare şi comportamentul adecvat propriei sale capacităţi fizice şi tehnice. Și stăpânirea direcţiei face parte din reguli: schiorul din deal, a cărui poziţie este dominantă, trebuie să-şi aleagă în aşa fel traseul şi să prevadă o direcţie de cădere care să asigure siguranţa schiorului din vale.
Cât privește depăşirea, schiorul poate să efectueze o depăşire liberă în deal, vale, stânga, dreapta, atâta timp cât schiorul care depăşeşte ţine seama de evoluţia schiorului depăşit şi păstrează o distanţă de siguranţă suficientă în raport cu el. În ceea ce privește încrucişarea şi traversarea: schiorul care traversează o pârtie sau un teren de şcoală trebuie să se asigure, menţinând controlul vizual spre deal şi vale, luând-şi precauţiunile necesare preîntampinării unui accident pentru el şi pentru alţii.
Reguli pentru schiorii pasionați sau ocazionali
Tot la capitolul reguli de respectat la schi există și staţionarea: schiorul trebuie să evite să se oprească şi numai în cazuri de absolută necesitate în pasajele lipsite de vizibilitate. În caz de căzătură, trebuie să degajeze rapid pârtia, potrivit Radio Vacanța. De asemenea, urcarea: pe schiuri sau cu piciorul trebuie să se facă folosind marginea pârtiei și respectarea semnalizării: oricine trebuie să respecte semnele internaţionale de semnalizare instalate pe pârtie, indiferent de gradul sau de pregătire sportivă, vârstă etc.
Respectarea naturii pârtiei: a schia rapid pe o pârtie rezervată începătorilor constituie o greşeală, ca şi aventurarea schiorului începător pe o pârtie dificilă. Nu în ultimul rând, orice schior sau persoană aflată pe pârtie trebuie să dea ajutor în caz de accident.
Nu trebuie să uităm nici de regulile care privesc echipamentul (casca fiind un accesoriu obligatoriu), dar și curățenia care trebuie păstrată, ca în alte locuri publice. Mai mult decât atât, bunele maniere nu trebuie sa lipseasca nici de pe pârtie (dacă din greșâseala ai lovit alt schior, îi ceri scuze și îl ajuți să se ridice în caz că a cazut), dar nici atunci când stai la rând la telecabină, teleferic sau orice alt sistem de urcare, unde trebuie să îti păstrezi calmul și să fii atent să nu calci pe schiurile altor persoane.
Sezonul de schi a început deja în România și, la fel ca în ultimii ani, sunt mulți pasionați. România are peste 200 de pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar şi pentru cei mai experimentaţi, precizează Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) într-o postare pe pagina de Facebook.
Pârtii cu facilități
Au fost instalate opt telescaune în judeţele Hunedoara (2), Braşov (2), Vâlcea (1), Harghita (1), Bihor (1) şi Prahova (1), patru unităţi de teleschi în judeţele Vâlcea (2), Hunedoara (1) şi Harghita (1), cinci telegondole noi în Hunedoara (2), Suceava (1), Vâlcea (1) şi Maramureş (1), precum şi o unitate de transport tip bandă rulantă în judeţul Prahova.
Totodată, 13 instalaţii de zăpadă artificială au fost construite în judeţele Hunedoara (2), Braşov (2), Prahova (2), Harghita (2), Suceava (2), Vâlcea (1), Maramureş (1) şi Bihor (1) şi au fost realizate trei instalaţii, în judeţul Hunedoara (1), Suceava (1) şi Maramureş (1).
Printre alte facilităţi pentru iubitorii sporturilor de iarnă se numără amenajarea unui Fun Park în judeţul Prahova, o trambulină K90 în judeţul Braşov, o estacadă pentru căţărări pe panou de gheaţă în judeţul Prahova şi două trasee de biatlon în judeţul Braşov.
Citiți și: Crăciun pe schiuri în România