Eurovision a anunțat un nou cod de conduită și protocoale pentru a proteja „bunăstarea artiștilor” în urma controversei din 2024, inclusiv zone fără filmări.
După cum notează Sky News, Organizatorii concursului Eurovision au introdus un nou cod de conduită pentru a proteja sănătatea și bunăstarea artiștilor în urma controversei din 2024. Măsurile includ zone unde filmarea este interzisă, dar și introducerea unui „producător de bunăstare” pentru a asigura un mediu sigur și respectuos, printre altele.
Anunțul vine după ce la ediția din acest an, desfășurată în Malmö, Suedia, au avut loc proteste semnificative și amenințări îndreptate împotriva participanților, inclusiv a reprezentantei Israelului, Eden Golan.
Concursul a fost marcat de controverse și dezbateri intense pe tema apartenenței politice a participanților, iar o delegație din Israel a fost criticată pentru presupuse încălcări ale regulamentelor de către alte țări participante. Martin Green, noul director al concursului Eurovision, a declarat că scopul organizării evenimentului este de a promova unitatea, diversitatea și incluziunea prin muzică.
Organizatorii speră ca noile măsuri să asigure un mediu sigur și să prevină orice formă de prejudiciu emoțional sau fizic pentru artiști.
Cine a criticat Eurovision
În mai anul acesta, preşedintele Erdogan a criticat în termeni duri concursul Eurovision. Liderul Turciei a subliniat că „nu mai poți întâlni o persoană normală la astfel de evenimente”, potrivit AP.
„La astfel de evenimente, a devenit imposibil să întâlneşti o persoană normală”, a mai declarat Erdoğan, al cărui partid de guvernământ, Justiţie şi Dezvoltare, îşi are rădăcinile în mişcarea islamică din Turcia şi al cărui guvern a devenit mai puţin tolerant faţă de drepturile LGBTQ în ultimii ani. „Înţelegem mai bine că am luat decizia corectă prin faptul că am ţinut Turcia în afara acestei competiţii ruşinoase în ultimii 12 ani”, a spus el.
Comentariul lui Erdogan pare să fie o referire la cântăreţul elveţian Nemo, care a câştigat cea de-a 68-a ediţie a concursului Eurovision la începutul acestei luni cu piesa “The Code”, un imn pop-rap având ca temă drumul cântăreţului spre îmbrăţişarea unei identităţi non-gender. Cântăreţul în vârstă de 24 de ani a devenit primul câştigător non-binar al concursului care de mult timp este considerat de comunitatea LGBTQ un refugiu artistic sigur.
Citiți și: Scandal la Eurovision: Drapelul UE, interzis. Concursul din 2025 va fi în „Țara Nimănui”